Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csehország 50 ezer euróra, vagyis az EU-országok múlt heti megállapodásának megfelelően, Magyarországhoz hasonlóan emelte a bankbetétek állami garanciáját. Ez az összeg a duplája az eddigi garanciának. Az eddigi garancia átlagosan a betétek mintegy 75 százalékára volt elegendő. Az új színvonal a betétek 97 százalékának ad garanciát. Csehországban nem átmeneti időre, hanem tartósan emelik a garanciát, mondta Kalousek pénzügyminiszter. (MTI)
  • 4 százalékkal, 382 ponttal magasabban nyitott a Dow Jones részvényindex, mint a tegnapi záróértéke, így 9 770 ponton kezdte a keddi napot. A másik két amerikai tőzsdeindex is követte, igaz, a Nasdaq és az S&P mutató valamelyes kisebb pluszban nyitott. A nyitás után negyed órával kicsit visszakorrigáltak a részvényindexek, de még a pozitív tartományban vannak mind.
  • A bankbetétek teljes állami garanciája rövid távon ugyan jó megoldás lehet a pénzügyi bizonytalanság csökkentésére, ám hosszú távú fenntartása elméleti aggályokat vet fel - fejtette ki Alex Mourmouras, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének elnökhelyettese az MTA Világgazdasági Kutatóintézetében tartott előadását követően. A szakember szerint a korlátlan betétgarancia arra sarkallja a megtakarítással rendelkezőket, hogy a legmagasabb hozamot ígérő pénzintézetnél helyezzék el pénzüket, tekintet nélkül arra, hogy milyen biztonságosnak ítélik meg az adott bank helyzetét. Ez ésszerű lépés a megtakarítók részéről, hiszen az állam úgyis garantálja betétjüket a bank esetleges fizetésképtelensége esetén - mondta a szakember. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy mindez a bankok körültekintő működését is alááshatja. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Példátlan állami beavatkozás az amerikai bankszektorban

    "Példátlan és agresszív" lépéseket jelentett be George Bush amerikai elnök. Az állam banki részvényeket fog vásárolni 250 milliárd dollár értékben, az összeg felét a kilenc legnagyobb bank kapja.
  • Délután 2 óra után határozott erősödés kezdődött a forintpiacon, a hazai valuta árfolyama átvitte a 248-as forint/eurós szintet, pedig tegnap késő délután még 254-nél volt a kurzus.
  • Kövérre híztak a vezető amerikai határidős indexek a nyitást megelőzően, a Dow futures 300, az S&P futures 40, a Nasdaq futures pedig 35 pontos pluszban tartózkodik. Az amerikai bankmentő tervvel kapcsolatos részletek tovább fokozták az befektetői optimizmust, mely akár egy újabb ralit is indukálhat a mai napon. (Portfolio.hu)
  • A leghatározottabban cáfolta a Daimler-Benz szóvivője kedden azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a világhírű német autógyár kecskeméti beruházásának elhalasztását tervezné. A stuttgarti székhelyű konszern szóvivője az MTI-nek nyilatkozva felháborodásának adott hangot az állítólagos halasztással kapcsolatos hírek miatt, amelyeket minden alapot nélkülözőnek nevezett. A Daimer-Benz semmiféle módosítást nem tervez a kecskeméti üzemmel kapcsolatos, eredeti programon, és minden a terveknek megfelelően halad - hangsúlyozta Florian Martens szóvivő, utalva arra, hogy a kecskeméti gyár építése 2009-ben, a gyártás pedig 2012-ben kezdődik. A stuttgarti konszern idén júniusban döntött arról, hogy Magyarországot, illetve Kecskemétet választja új Mercedes modelljei gyártásának és egyben első kelet-európai üzemének helyszínéül.
  • Változatlanul optimista hangulat uralkodik a nyugat-európai és régiós tőzsdéken, a jegybankok sorozatos erőfeszítései átmeneti megnyugvást hoztak a piacokra. Ne feledjük el azonban, hogy az utóbbi hetek eseményei 4-6 éves mélypontokra nyomták a részvényárfolyamokat, tehát van még hová emelkedni. A hazai tőzsde részvényindexe 4.5%-kal tartózkodik tegnapi zárószintje felett, a forgalom magas, 14,5 milliárd forint, ami meghaladja az elmúlt három hónap átlagát. A régiós társak is felfelé igyekeznek a kedvezőbbé váló nemzetközi hangulat hatására, a lengyel tőzsdeindex, a WIG 20 4, a cseh PX 9.1, az orosz RTS 8.3, az osztrák ATX pedig 11.7%-os pluszban tartózkodik. (Portfolio.hu)
  • Az indiai jegybank 4.2 milliárd dollár értékben - értékpapír-visszavásárlási megállapodás mellett - hitelt nyújt a mai nappal a kereskedelmi bankoknak, azért hogy a bankok eleget tudjanak tenni a fizetési kötelezettségüknek. Az intézkedésre azért volt szükség, mivel az ország kötvény- és pénzpiaci alapjaiból pánikszerűen vonják ki a befektetők a tőkéjüket, ami egyre nagyobb nehézséget okozott a kereskedelmi bankoknak. (Portfolio.hu)
  • Hongkong is beállt azon államok sorába, amelyek garanciát vállalnak a bankbetétekre annak érdekében, hogy a hitelpiaci válság kapcsán felbolydult kedélyeket megnyugtassák. A tervek szerint az állam tőkeinjekciót is biztosít a bajba jutott pénzügyi intézményeknek - jelentette be pénzügyminiszter. (Portfolio.hu)
  • Az elfogadott jogszabály nem tesz különbséget lakosság és vállalati ügyfelek között, így nemcsak a lakossági, hanem a vállalati betétekre is vonatkozik a 13 millió forintig terjedő betétbiztosítás - reagált újságírói kérdésre a mai parlamenti sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök azonban hozzátette: a vállalati betéteknél a megemelt törvényi garancia nem vonatkozik azokra, akik üzletszerűen befektetési tevékenységet folytatnak. Ez azt jelenti, hogy egy "átlagos gyár élvezi" a nagyobb garanciát (pl. pék, cipőgyár, stb.) - magyarázta a kormányfő.
  • Litvánia pénzügyminisztériuma harmadára csökkentette a 2009-re vonatkozó GDP-növekedési prognózisát. A korábbi 4.5% helyett 1.5%-kal bővülhet jövőre a litván gazdaság, ilyen alacsony értékre legutóbb 1999-ben volt példa (akkor negatív volt a növekedési ütem). (Portfolio.hu)
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 45 milliárd forintnyi mennyiségre összesen csak 48,5 milliárd forint összegben érkezett ajánlat. Az igen gyenge vételi érdeklődésre való tekintettel az ÁKK az eredetileg meghirdetettnél 10 milliárddal kisebb mennyiséget fogadott el. Az aukciós átlaghozam pedig 9,98 százalékos lett. A 3 hónapos DKJ-k aukciós átlaghozama legutóbb 2004 novemberében volt ilyen magas. (Portfolio.hu)
  • A japán jegybank (BoJ) mai közleménye szerint rendkívüli ülést fog tartani, melyen a pénzpiacok forrással való könnyebb ellátásának különböző formáit fogják megvitatni. (Portfolio.hu)
  • Ma reggel is meghirdette megszokott mértékű, azaz 100 milliárd dolláros egynapos forrásbővítő tenderét az Európai Központi Bank (EKB), amelyre azonban a korábbiaktól eltérően csak 98.4 milliárd dollárnyi forrásigény érkezett. Ezt 2.23%-os súlyozott átlagos kamatláb mellett adta a bankrendszernek a jegybank, ami jóval alacsonyabb, mint a legutóbbi hasonló tenderen kialakult 4.85%-os érték. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Megrohanták Izlandon a boltokat

    Az ínségesebb időkre kezdtek el bevásárolni az izlandiak, félnek attól, hogy leáll az ország importja. Az izlandi koronát senki sem hajlandó külföldi fizetőeszközre váltani, így az importra szoruló gazdaság polcai hamarosan üresen állnak majd.
  • Már reggel is a 250-es forint/eurós szinten, a tegnap késő délutáni kurzusnál négy egységgel erősebben nyitott a forint, utána 2 egységet gyengül, majd az igen kellemes meglepetésnek számító szeptemberi inflációs adat napvilágra kerülése után ismét erősödésnek indult az árfolyam. Negyed 11 körül már benézett a 250-es szint alá is a hazai fizetőeszköz árfolyama.
  • Kisebb meglepetést okozott, hogy Ausztrália is mentőcsomagot jelentett be. Kevin Rudd miniszterelnök szerint a 7,4 milliárd USA-dolláros (10,4 milliárd ausztrál dolláros, azaz 1350 milliárd forintos)csomag a gazdaság élénkítését szolgálja, amire azért van szükség, mert a ’30-as évek óta az eddigi legnagyobb globális pénzügyi válságot éljük meg. A csomag a nyugdíjasokat összesen 4.8, míg az alacsony és a közepes jövedelműeket 3.9 milliárd ausztrál dollárhoz juttatná. Azok, akik éppen első lakásukat vásárolják 1.5 milliárdos támogatásban részesülnek majd, 187 milliót pedig munkaerő-képzésre fordítanak majd. Az első körben lakást vásárlók támogatása ezzel triplájára, azaz 21 ezer ausztrál dollárra emelkedik (akiknek korábban már volt lakásuk 14 ezer dollárt kapnak). (Portfolio.hu)
  • Az európai bankmentő lépések mellett az is fokozza a befektetői hagulatot, hogy az USA pénzügyi mentőcsomagjával kapcsolatban is újabb részletek kerültek bejelentésre. A Dow futures jelenleg 70 pontos pluszban tartózkodik, jelezve, hogy az optimizmus még tart. Ennek fényében a hazai tőzsde részvényindexe ismét emelkedni tudott, a BUX 5 %-kal került feljebb a nyitást követően milliárd forintos forgalom mellett. A régióban is felfelé igyekeznek a főbb tőzsdeindexek, a lengyel WIG 20 4.7, a cseh PX 7.7, az orosz RTS pedig 6.4%-kal került feljebb. (Portfolio.hu)
  • Megegyezett a Banco Santander a Sovereign Bancorp felvásárlásáról - jelentette be a társaság. A spanyol bank megközelítőleg 1.9 milliárd dollárt fizet az amerikai cég fennmaradó 76%-os részesedéséért, amely még nincs a tulajdonában. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Moszkvába mentek könyörögni Izland vezetői

    Az izlandi vezetők ma Moszkvába utaznak, hogy mintegy utolsó esélyként segítséget kérjenek az összeomlás szélén álló gazdaságuk megmentésére. Izland több milliárd eurós rendkívüli segélyt remél. Amennyiben az orosz kölcsön nem lenne elegendő a gazdasági összeomlás elkerüléséhez, úgy Izlandnak még adott a lehetőség hogy az IMF-hez, vagy az Európai Unióhoz forduljon. Utóbbitól eddig a halászati szektor érdekeinek védelme miatt vonakodtak a szigetország politikusai. (Portfolio.hu)
  • 12.3%-os pluszban, 4 490 forinton nyitott ki ma reggel a tőzsdén az OTP részvénye, ezért a papírok kereskedésében rögtön sor is került a néhány perces automatikus szünetre (mivel 10 százaléknál nagyobb elmozdulás után automatikusan néhány percre, de legfeljebb tíz percre felfüggesztik az adott papír kereskedését). (Porfolio.hu)
  • A londoni FTSE 100 2,5 százalékkal, a német DAX 2,8 százalékos, a francia CAC 4 százalékos emelkedéssel nyitott.
  • Ismét felfüggesztették az OTP kereskedését a BÉT-en, miután a bankpapír értékének növekedése meghaladta a 10 százalékot, a részvényt 4490 forinton jegyezték kedden nyitásakor, ami 12,25 százalékos emelkedést jelent a hétfői záróértékhez képest. (MTI)
  • A BUX 918,30 pontos emelkedéssel, 16 306,10 ponton nyitott. A legutóbbi, hétfői záró értékéhez képest 5,97 százalékkal erősödött. (MTI)
  • A tegnap délutáni 254-254.50 körüli szint után - az éjszakai amerikai és japán részvénypiaci száguldásnak köszönhetően - ma reggel már négy egységgel alacsonyabban mozognak a forint/euro jegyzések, mert úgy tűnik, hogy visszajött a befektetők kockázatvállalási kedve. A nagyfokú optimizmus miatt ma könnyen a 250-es szint alatti tartományba süllyedhet a kurzus, amelyről még múlt csütörtök reggel is beszélhettünk (aztán jött a forintzuhanás 272-ig). (Portfolio.hu)
  • Az OTP Bank 2008. október 13-án, a Budapesti Értéktőzsdén 50 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3 965 forint/darab átlagáron. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Részleges államosítás az amerikai bankszektorban

    Az amerikai kormány 250 milliárd dollárt tervez fordítani banki részvények vásárlására, a pénzintézetek feltőkésítésére - írta a The New York Times mai internetes kiadásában.
  • A vezető európai tőzsdemutatók kezdeti további erősödésére számítanak a szakértők a hétfői jelentős emelkedés után. Az elemzői derűlátás oka azok a hírek, hogy az Egyesült Államok 250 milliárd dollárt fordít bankok feltőkésítésére. Az amerikai pénzügyminiszter ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentésére kedden délután kerül sor. Kedden reggel erősödött az euró a dollárhoz képest, a dollár emelkedett a jenhez viszonyítva, és nyereségen volt a kőolaj ára. Ugyanekkor a New York-i DJIA határidős indexe 174 pontos, a Nasdaqé 15 pontos erősödést mutatott. A vezető ázsiai tőzsdék mind nyereségen voltak, a tokiói értéktőzsde 13 százalékot meghaladó emelkedést ért el. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei 13 százalékot meghaladó nyereségen állt kedden a kereskedés leállítása előtt másfél órával a pénzügyi nagyhatalmak hétvégi tárgyalásainak és határozott döntéseinek a hatására. A jelentős emelkedésben szerepet játszott az is, hogy Tokió most hozza be hétfői lemaradását, amikor zárva volt nemzeti ünnep miatt. Röviddel 6:30 óra után a Nikkei225 index 13,62 százalék (1127,11 pont) emelkedéssel 9403,54 ponton volt. Egy napon belül 18 éve nem nőtt ilyen jelentősen. A kereskedés eddigi szakaszában különösen a banki részvények drágultak, de jelentősen nőtt például a járműipari papírok árfolyama is. Eközben Ázsiában folytatódott a tőzsdék hétfőn kezdődött erősödése, bár szerényebb mértékben. Így például a hongkongi Hang Seng 4,34 százalékkal, a sydneyi S&P/ASX 3,70 százalékkal, a szöuli Kospi 5,16 százalékkal, a szingapúri Straits T mutató 6,15 százalékkal nőtt. Jóval szerényebben, 1,21 százalékkal emelkedett a sanghaji tőzsdemutató. (MTI)