2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt, ami a betétbiztosítási összeghatárt 6 millióról 13 millió forintra emeli. A biztosított összeghatár felemelése mellett eltörölték a 10 százalékos önrészt is. Az Országgyűlés úgy rendelkezett, hogy a parlament elnöke kérje a törvény sürgős kihirdetését a köztársasági elnöktől. (MTI)
  • A nyugat-európai részvénypiacok hétfőn rekord mértékben, 9 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek záráskor. Az emelkedés az európai kormányok mentőcsomagjainak köszönhető, s ezekkel a bankmentő akciókkal hozható összefüggésbe az is, hogy a hétfői kereskedés legnagyobb nyertesei a bankok voltak, de a mentőcsomagok hatására emelkedett a nyersanyagok ára is. Bár elemzők szerint hosszabb időt fog igénybe venni, míg ezek a programok "dolgozni" kezdenek, már felcsillant némi remény a tőke- és hitelpiacon.

    A nyugat-európai tőzsdék zárásakor a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 9,2 százalékos erősödéssel zárt, s ezzel minden eddigi napi növekedési rekordot megdöntött. A mutató 929,29 ponton állt záráskor, s ezzel ledolgozott egy kicsit pénteki veszteségéből. A mutató pénteken 7,8 százalékot zuhant 849,29 pontig, 2003. július eleje óta negatív rekordot érve el. A bankok között a legnagyobb nyertes Crédit Suisse volt, 28 százalékos erősödéssel, az ING csoport 20 százalékkal, az Allianz 14 százalékkal drágult. A közüzemi szolgáltatók is erősödésnek indultak, a legnagyobb mértékben a francia GDF Suez részvénye emelkedett, 21,4 százalékkal. A fémek drágulása felfelé húzta a bányavállalatokat: az Anglo American 13 százalékkal, a Rio Tinto 12,5 százalékkal nőtt. A kőolaj drágulása miatt az olajipari cégek papírjai is magukhoz tértek: a BP 11, a Total 10, a Royal Dutch Shell 10 százalékkal 10 százalékkal drágult.

    Hétfőn a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 mutató 4212,90 ponton zárt, 280,80 pontos, 7,14 százalékos erősödéssel. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 518,14 pontos, 11,40 százalékos emelkedéssel 5062,45 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 index 54,19 ponttal, azaz 1,55 százalékkal 3442,70 pontra csökkent, 38,68 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. (MTI)

  • Silvio Berlsuconi olasz miniszterelnök 100 százalékig biztos abban, hogy a világ gazdasági nagyhatalmai képesek kezelni a mostani válságot. Ezt Washingtonban mondta, miután találkozott George W. Bush amerikai elnökkel. Bush hamarosan találkozik a G8-csoport vezetőivel, és az ottani programról is egyeztetett a két politikus. (MTI)
  • Az FHB október 13-án 921,3 forintos árfolyamon 103 985 darab FHB A sorozatú törzsrészvényt vásárolt. (Portfolio)
  • A magyarországi Samsungnál nem érzik a válság közvetlen hatását, a termelésben emiatt nem történtek változások – közölte Kováts Botond, a Samsung Electronics Magyar Zrt. marketing és PR Managere. Ezen időszak főszezon a gyár működésében. A dolgozók számát épp most növelték meg, jelenleg 3400 főt alkalmaznak.
  • Röviddel zárás előtt a francia CAC 8,24 százalékos, a német DAX 9,67 százalékos, a londoni FTSE 100 6,01 százalékos pluszban áll.
  • A Nissan japán járműipari konszern arra készül, hogy a spanyolországi Barcelonában lévő üzemében 1680 fős leépítést hajtson végre, egy év leforgása alatt a dolgozói létszám több mint egyharmada az utcára kerülhet. A gyár igazgatósága a szakszervezeti források szerint az autópiacra is kiható válsággal indokolta a lépést. A hírek szerint drámai módon visszaestek a japán gyártó eladásai, miközben számos más gonddal küszködik: egyre kisebb széndioxid kibocsátású modellekkel kell megjelennie a levegőtisztasági normák változása miatt, az üzemanyag ára az idén vészesen emelkedett. Emiatt az elsősorban sportos városi dzsippeket vásárló ügyfelei lemorzsolódnak, a haszonjárműveknek is fogyatkoznak a vevői. (MTI)
  • Már a nyitásban is nagy pluszban kezdtek az amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 4,62 százalékos pluszban indított, a Nasdaq 4,48 százalékkal, az S&P 4,44 százalékkal emelkedett. Most már közel 6 százalékos pluszban van mindhárom mutató, például a Dow Jones 472 pontos emelkedéssel 8923 ponton áll ottani idő szerint 11:14-kor.
  • Ötforintos, a 251-256-os sávban jegyezték a magyar a közös európai fizetőeszközzel szemben a bankközi piacon a mai kereskedés során, ami a továbbra is bizonytalansággal terhelt nemzetközi befektetői hangulat eredménye. Már reggel 8 óra körülre ledolgozta a múlt csütörtök délutáni és hétfő reggeli komoly gyengülését mind az euróval, mind a dollárral, mind a svájci frankkal szemben a forint, majd a javuló nemzetközi piaci körülményekkel párhuzamosan tovább tudott erősödni délelőtt egészen 251-ig. Innen a komoly talpraállás után természetesnek mondható korrekció miatt 256-ig gyengült a fizetőeszköz. A déli óráktól mérséklődött az árfolyam kilengése, a jegyzések jellemzően a 252-254-es sávban hullámoztak. 16:55-kor 254.30-254.80 körül járt a kurzus a bankközi devizapiacon. (Portfolio.hu)
  • A magyar állam nemfizetési kockázata elleni biztosítás (CDS) ára múlt pénteken kiemelkedően magas szintre 400 bázispont közelébe emelkedett, ami közel jár a balti országoknál illetve a Bulgáriánál tapasztalhatóhoz - hívja fel a figyelmet kommentárjában Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Barcza szerint a magyar CDS-felár jelentős emelkedése arra utal, hogy az országot némileg rosszabb kategóriába sorolják az eddigi visegrádi csoportnál. A Credit Default Swap (CDS) ügylet leegyszerűsítve az intézmény csődje esetén szolgál védelmül, amely ügyletben a kiíró azt vállalja, hogy csőd esetén 100 egységet fizet, cserébe pedig az adott százaléknak megfelelő egységnyi árat kapja meg. Például 400 bp esetén 4 egységbe kerül a magyar állam csődje elleni védelem megvásárlása 100 egységnyi tőkére vetítve, 5 éves futamidőre. A Lehman Brothers csődjénél a CDS értéke 800bázispont volt, de a Morgan Stanley csődvédelme ma 1300bp-ba kerül - mutat rá az elemző. (Portfolio.hu)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 810,34 pontos, 5,56 százalékos emelkedéssel, 15.387,80 ponton zárt. A Mol árfolyama 12,57 százalékkal 12.945 forintra erősödött, az OTP részvények ára 11,11 százalékkal 4.000 forintra nőtt. Az igazsághoz tartozik, hogy a bankpapírok már reggel ezen a szinten nyitottak, onnan még emelkedtek valamelyest, aztán meg visszatértek zárásra a nyitáskori árhoz.
  • Pénzügyi veszélyövezetek alakultak ki a világ több pontján annak nyomán, hogy sok befektető a piacokról való meneküléssel hozzájárul a globális romláshoz - írta a The Wall Street Journal, amely a veszélyeztetett európai országok közé sorolja Magyarországot. A mértékadó amerikai gazdasági napilap Magyarország mellett Bulgáriát, Izlandot és Észtországot említi az európai veszélyeztetett államok sorában. Magyarország kapcsán a lap megjegyzi: a befektetők biztonságosabb helyre menekülnek, s ez sújtja a részvény- és kötvénypiacot, valamint a nemzeti valutát, a forintot. (MTI)
  • Az állampapírpiacon volt némi mocorgás a délelőtt folyamán - fejtette ki egy elsődleges állampapírpiaci kereskedő a mai napi események kapcsán. A pénteki szintekhez képest mérséklődtek a hozamok. A kereskedő azonban hangsúlyozta, hogy "még nem állt össze a piac, a pénteki bejelentések távlati jellegűek". Múlt héten csütörtökön gyakorlatilag megszűnt a kereskedés a magyar állampapírok másodlagos piacán, és a helyzet a pénteki napon sem javult tovább. Pénteken 50-100 bázispontos hozamemelkedés történt, a mai napon viszont mérséklődtek a hozamszintek, az 5 éves állampapírok esetében 100 bázisponttal csökkentek a hozamok (péntekhez képest). (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Útban az államosítás felé

    Összesítve bőven az amerikai csomag fölötti összeget költenek az európaiak bankmentésre. Úgy 311 500 milliárd forintot, bő háromszázezer lottóötöst.
  • cikkünk a témában:

    Visszavonják a költségvetést

    Adócsomag pedig nem is lesz, az szja-terhelés nõ, a szolidaritási adó marad, semmi nem változik. Gyurcsány korábban a költségvetéshez kötötte maradását.
  • Jelentős szigorításokat vezetett be az ukrán kormány a bankrendszer vonatkozásában, miután a hrivnya gyengülése, a politikai bizonytalanság, illetve az ország 6. legnagyobb bankjának, a Prominvestbank likviditási problémái pánikot és nagyfokú készpénz iránti keresletet okoztak az ukrán lakosság körében. A kormány egy olyan bankcsomaggal próbálja meg elejét venni a problémáknak, amely nagyon hasonlít a 2004 novemberi, politikai bizonytalanság kapcsán bevezetett csomaghoz. A program elemei: 1. a bankok nem növelhetik eszközeiket (kivéve államkötvény, jegybanki betét, bankközi hitelnyújtás); 2. a betétek csak a lejárat után vehetőek fel; 3. a lakossági devizahitelezés befagyasztása; 4. a bankok minden kifizetésüket csak a lejárat után tehetik meg. (Portfolio.hu)
  • A bizalom javítása és a bankrendszer lilviditásának megőrzése érdekében "bizalmi csomagot" jelentett be a lengyel jegybank. A tervek szerint a csomag minden bizonnyal 12 olyan pontot tartalmaz majd, amelyektől a bizalmi helyzet és a bankszektoron belüli információáramlás javulását remélik. A jegybak a csomagot azt követően jelentette be, hogy a globális pénzpiaci válság súlyosbodása miatt a lengyel bankközi kamatlábmutató négyéves csúcsra emelkedett. (Portfolio.hu)
  • A spanyol kormány hétfőn bejelentette: 100 milliárd eurós garanciaalapot hoz létre a helyi bankközi hitelezés elősegítésére. Mint a miniszterelnök közölte, ez a garanciaalap az állam idei tevékenységét támogatja a hitelezésben. A spanyol bejelentésre az euróövezeti tagországok vezetőinek vasárnapi tanácskozását követően került sor, ahol elvi egyezség jött létre a bankok közötti hitelezés garanciával való támogatásáról, egészen 2009 végéig. Egy közös garanciaalap helyett azonban az egyes tagországokra hárult a saját garanciavállalással kapcsolatos elhatározás, illetve végrehajtás. (MTI)
  • A Dow Jones 4,62 százalékos pluszban indított, a Nasdaq 4,48 százalékkal, az S&P 4,44 százalékkal emelkedett.
  • cikkünk a témában:

    Új Bretton Woodsot sürgetnek

    Az aranyon alapuló monetáris rendszer már 1971-ben összeomlott, de a II. világháború végén létrehozott pénzügyi rendszer számos eleme most is él: a hitelválság nyomán Anglia és Németország szerint is új globális megállapodásokra van szükség.
  • Az amerikai határidős indexek hétfőn emelkedni kezdtek, miután a kormányok szerte a világon hatalmas összegeket biztosítottak a megroggyant bankrendszer számára, ami megnyugtatni látszik a befektetőket, és enyhíteni látszik a hitelpiac feszültségét. Több mint 30 százalékkal nőtt a Morgan Stanley árfolyama, miután a japán Mitsubishi UFJ Financial Group kedvezőbb feltételeket keres az amerikai bankkal megkötendő 9 milliárd dolláros befektetési üzlethez. (MTI)
  • Ismét megváltozott a forint mozgásának iránya. Reggel hullámzás közepette a 251-es szint alá is benézett a forint/euró árfolyam, ám délig 256-ig szaladt a kurzus. Azóta megint erősödik a hazai valuta, most a 252-es szintet ostromolja.
  • Kereken 470 milliárd eurót tesz ki a német kormány mentőcsomagja, amellyel a Merkel-kabinet a pénzügyi rendszert, illetve a bankokat kívánja stabilizálni. Hétfő déli - hivatalosan még meg nem erősített - értesülések szerint a kormány már elfogadta a mentőcsomag tervezetét, amit Angela Merkel kancellár délután ismertet a nyilvánosság előtt. (MTI)
  • A pénzpiacokon tapasztalt esést követően egy az 1944-es Bretton Woods-ihoz hasonló nemzetközi konferencia összehívását sürgeti Gordon Brown brit miniszterelnök. Brown egy pénzügyi reform kidolgozására szólította fel a döntéshozókat és a szélesebb körű makrogazdasági együttműködést fontosságát hangsúlyozta. A tárgyalásokon természetesen a feltörekvő országoknak, így Kínának és Indiának is részt kellene vennie. Globális problémával állunk szemben, ezért globális megoldást kell találnunk - tette hozzá. A Bretton Woods-i csúcs alkalmával a világ 44 országának vezetői találkoztak, céljuk egy minél stabilabb árfolyamrendszer felállítása volt. Ebben központi szerepet kapott a dollár, melynek árfolyamát az aranyhoz rögzítették. A rendszer egészen 1971-ig működött. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Vége a devizahiteleknek?

    Az MKB hivatalosan is elismerte, amire az Index információi szerint több bank is készül: határozatlan időre leállították a devizahitelezést. Az egyelőre kérdés, hogy hányan nyúlnak ehhez az eszközhöz, de szigorítás a pénzintézetek többségénél várható.
  • Utassy László, az OTP Bank igazgatósági tagja október 10-én 10 000 darab OTP-részvényt vásárolt 3 350 forintos átlagáron - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. A tranzakció után Utassy László 180 000 darab, 0,06 százaléknyi OTP-részvénnyel rendelkezik. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Elindult minden idõk legnagyobb nagy-britanniai bankmentõ programja

    A kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű nagy-britanniai bankmentő program keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerülhetnek brit nagybankok. A kisegítendő pénzintézetek vezetői egyelőre nem kapnak prémiumot.

  • Csak egyik oldalról érkeztek ajánlatok, így nem hozott üzletkötést a kétoldali, euró- és forintlikviditást nyújtó jegybanki O/N FX-swap gyorstender. A kereskedők szerint a tenderfelhívásra csak eurófelvétre érkeztek ajánlatok, a másik oldal érintetlen maradt. Hozzátették: a bankok forint-likviditása az aukciós lehetőségnél sokkal kedvezőbben is biztosítható, így semmilyen érdek nem fűzödött az ajánlattételhez. Hangsúlyozták, hogy bár a deviza-likviditás hiánya valóban létező problémája a magyar bankrendszernek, a gyorstender a jelek szerint nem alkalmas a megoldásra. Úgy vélik, a jelenlegi feltételekkel a következő tenderek eredménye is borítékolható: az ajánlatok egyoldalúsága sikertelenségre kárhoztatja a kezdeményezést. (MTI)
  • Hiába az IMF, valamint az EU-s országok Magyarországnak nyújtott (egyelőre csak szóbeli) támogatása, a forint erősödése nem tartott sokáig: a reggeli 251 forint/eurós kurzus helyett most már csak 255 forintért adják az eurót a bankközi piacon. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Kilőtt az OTP-részvény árfolyama

    Hatalmas menetelés kezdődött az OTP-részvények piacán a kereskedés kezdetekor, bő egy óra után aztán plusz-mínusz 30 százalékra tágították a plusz-mínusz 15 százalékos napi kereskedési sávot, hogy elüldözzék az esésre játsszó spekulánsokat.