Súlyos visszaesés az amerikai gazdaságban

2009.02.24. 19:07 Módosítva: 2009.02.24. 19:09
Az amerikai Fed elnöke szerint az amerikai gazdaságot "súlyos zsugorodás" sújtja. Reményei szerint a recesszió már idén véget érhet, – de csak akkor, ha kormánynak sikerül a pénzügyi stabilitás helyreállítása –, ellenkező esetben viszont jövőre is átnyúlik.

Ben Bernanke – a szenátus banki bizottsága számára készített beszédében – minden lehetséges eszköz felhasználására ígéretet tett, hogy az országot kiemeljék a 2007 decembere óta tartó recesszióból, amelyben már 3,6 millió amerikai vesztette el állását.

Bernanke szerint az amerikai gazdaság az első félévben valószínűleg tovább zsugorodik. A Fed vezetője úgy ítéli meg: ahhoz, hogy a kedvezőbb forgatókönyv valósuljon meg és a recesszió már ebben az évben befejeződjön, a Fednek a kormánnyal közösen el kell érnie, hogy a hitel- és pénzügyi piacok ismét normálisan működjenek. "Csak ebben az esetben van valós esély arra, hogy a jelen recesszió véget érjen 2009-ben és 2010 a felépülés éve legyen" – jelentette ki.

Az is a kockázatok között van, hogy más országok gazdasági és pénzügyi zavarai súlyosabbnak bizonyulnak a várhatónál, hiszen ez visszavetné az amerikai exportlehetőségeket és tovább rontana az amúgy is bizonytalan pénzügyi feltételeken. Bernanke azt is veszélynek látja, hogy a fogyasztói költekezés részben a munkahelyek megszűnése miatt jelentős mértékben visszaesik, ami viszont újabb leépítésekhez vezet.

A gazdaság élénkítése érdekében Barack Obama elnök aláírta a 787 milliárd dolláros ösztönző csomagot, amely elsősorban központi költekezéseket és adócsökkentéseket tartalmaz. Timothy Geithner pénzügyminiszter a magánbefektetők bevonásával akarja felhasználni a tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második felét a mérgezett pénzpiaci eszközök kivonására, ezenkívül növelheti az állami tulajdonhányadot a nagybankokban. A Fed rekord alacsony szinte csökkentette az irányadó kamatot és hamarosan új programot indít a fogyasztói hitelpiac felélesztésére, ez utóbbival egyebek között a lakossági autó- és hitelkártya-vásárlásokat, az oktatási kiadásokat akarják serkenteni. Obama elnök ezenkívül 75 milliárd dollárt fordít a jelzálogválság feltartóztatására, a bajba jutott háztulajdonosok megsegítésére.