Auguszta
-4 °C
2 °C

FT: Gondolkodnak az eurógyorsításon

2009.03.03. 11:34 Módosítva: 2009-03-03 11:34:51
A pénzügyi válság a jelek szerint az euróövezeti felvételi folyamat rövidítésének megfontolására késztetett egyes európai uniós vezetőket, írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint a hétvégi csúcstalálkozó után több uniós politikus is jelezte: átgondolják azt a magyar javaslatot, amely az ERM-II. árfolyamrendszerben az euróövezeti belépés előtt kötelezően eltöltendő – jelenleg két évi – időszak rövidítését célozza.

A Financial Times nemrégiben terjedelmes elemzésben sürgette a kelet-európai EU-tagállamok mielőbbi euróövezeti felvételét, és a "már most sem működő" belépési feltételrendszer "régen esedékes" elhagyását. A lap szemleírója a múlt hónap végén közölt írásban annak a véleményének adott kifejezést, hogy az euróövezeti felvételi rendszer az alapvető stabilitási előírásokkal sem összeegyeztethető, mivel például az ERM-II-ben kötelezően eltöltendő két év "nyílt felhívás a spekulánsoknak", és így további instabilitási kockázatokkal jár.

A keddi Financial Times szerint a lengyel pénzügyminiszter ugyanakkor jelezte, hogy Varsó nem feltétlenül támogatja a belépési szabályok javasolt módosítását. Jacek Rostowski a lapnak nyilatkozva azt mondta: Lengyelország egyáltalán nem változtatott álláspontján, és ha a piaci viszonyok lehetővé teszik, az idei év első felében be akar lépni az ERM-II. árfolyamrendszerbe.

A Financial Times szerint a Csehország által is képviselt lengyel hozzáállás része annak a politikának, amellyel Lengyelország igyekszik megkülönböztetni magát a térség nagyobb bajban lévő országaitól, például Magyarországtól. Varsó és Prága egyaránt "hűvösen reagált" a brüsszeli csúcson mind az uniós segélycsomagra, mind az ERM-II-re vonatkozó magyar javaslatokra, írta a londoni gazdasági napilap.

Rostowski a Financial Timesnak ki is jelentette: a lengyel kormány szerint nem helyénvaló a térség egészére ugyanazt a megoldást alkalmazni. Különbségtételre van szükség, az egyes országokat saját igényeik alapján kell megsegíteni, Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt – idézte a lap keddi száma a lengyel pénzügyminisztert. A Financial Times szerint több közép-európai politikus azzal érvel, hogy néhány gyengébb euróövezeti tagállam, például Írország és Görögország sokkal rosszabb állapotban van, mint Lengyelország vagy Csehország.