Indul az ukrán bankmentés

2009.04.16. 16:37
Az ukrán kormány és a jegybank megállapodott egymással a bankok feltőkésítéséről. A kormány 44 milliárd hrivnyát (5,46 milliárd dollárt) irányzott elő a pénzintézetek megsegítésére.

Megállapodott egymással az ukrán kormány és a kijevi jegybank az ukrán pénzintézetek feltőkésítését tartalmazó csomagról, eleget téve az elnök elvárásainak, és csillapítandó az IMF aggodalmait - jelentette ki Vlagyimir Stelmakh, a nemzeti bank feje csütörtöki nyilatkozatában.

"Meghatároztuk a feltőkésítés elveit, és még ma hozzálátunk a megvalósításhoz" - mondta Stelmakh az Ukrán televíziónak. Jelenleg hét bankról van szó - tette hozzá a részletek kifejtése nélkül.

Az IMF becslése szerint az ukrán GDP körülbelül 4,5 százalékát kell az ukrán bankok feltőkésítésére fordítania az országnak. Viktor Juscsenkó elnök április 13-án fel is szólította a jegybankot és a kormányt, hozzanak döntést egy bankmentő csomag részleteiről.

A kormány 44 milliárd hrivnyát (mintegy 5,46 milliárd dollárt) irányzott elő a pénzintézetek megsegítésére, és bejelentette: vagy egyedül, vagy magánbefektetőkkel közösen többségi részesedéseket fog vásárolni.

A pénzügyminiszter szerdán a következő bankokat nevezte meg, amelyek szerinte feltőkésítésre szorulnak: VAT Nadra Bank, VAT Ukrgazbank, VAT BANK Finasy I Kredit, TOV Ukrprombank, VAT Rodovid Bank, VAT Khreshchatyk és AKB IMEKSBANK. Umanszkij pénzügyminiszter szerint 20 milliárd hrivnyára lesz szükség mindehhez.