Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Ellenőrzik a hitelminősítőket

2009.04.24. 14:48
Az Európai Parlament csütörtökön 569-47 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben egy felügyeleti szerv vizsgálja majd a válság felelőseinek tartott hitelminősítők munkáját.

Az elfogadott törvény értelmében egy új központi uniós hatóság rendszeresen vizsgálja majd a munkájukat, és elemzéseket tesz közzé az általuk minősített értékpapírok teljesítményéről. Ebből az Unió szerint egyértelműen és objektíven megállapítható lesz, hogy mennyire megbízhatóak a hitelminősítői besorolások, továbbá az érdek-összefonódásokat is ki lehet majd szűrni.

Jose Manuel Barroso szerint erre azért van szükség, hogy a befektetői döntéshozást a minősítések valóban megkönnyítsék, és a valódi kockázatot mutassák, elkerülendő a túlzott mértékű, és sok esetben előre nem látott kockázatvállalást.

A hitelminősítők felügyeletét első évben a tagállamok szakhatóságai látják el az Európai Értékpapír-felügyeleti Bizottság keretében, de később erre a célra létrejön egy központi uniós szakhatóság. Ezen kívül minden egyes hitelminősítőt külön is ellenőriz majd azon országok delegáltjaiból összeálló szerv, ahol az adott intézmény tevékenykedik. A tervezett szakhatóság a szükséges forrásokat a leendő ügyfelektől beszedett díjakból szerzi meg, legyen szó hitelt értékpapírosító bankról, vagy a befektetőtől, aki megveszi ezt.

Az új szabályok értelmében a hitelminősítők kötelesek lesznek minden olyan ügyfél nevét nyilvánosságra hozni, melyektől bevételük több mint 5 százaléka származik. Az alkalmazottak nem minősíthetnek olyan papírt, melyből maguk is vásároltak. Az elemzőket rotálni kell, hogy ne épülhessenek ki túl szoros kapcsolataik egyes üzletági szereplőkkel, s megtiltják számukra, hogy tanácsadói tevékenységet is folytassanak.

A hitelminősítőket a válság kirobbanása kapcsán meglehetősen sok kritika érte, különösen ami a subprime hitelek kockázatának téves felmérését illeti, ami ugye a pénzpiaci válság kirobbanásához vezetett.

A nem európai hitelminősítőknek két évük lesz, hogy az új szabályoknak eleget tegyenek, és bizonyítsák, hogy kellő információval, szakértelemmel, és működőképes módszertannal rendelkeznek a kockázatok helyes felméréséhez.

Sőt, ezen túlmenően felelősségre vonhatók lesznek az irodák a kiadott minősítéseikét, véleményezésükért, melyek ha félrevezetőnek bizonyulnak, akár fel is függeszthetik az EU-n belüli tevékenységüket.

Az igazgatói testületükben is legalább két olyan független vezetőnek kell ülnie, aki nem a cég teljesítménye alapján kapja a fizetését, és legalább egy olyan szakértőnek is az igazgatóságban kell ülnie, aki az értékpapírosításban, illetve a strukturált pénzügyi termékekben szakértőnek számít.