Újabb felemás eredmény a Nabucco ügyében

2009.05.11. 08:16

Legjobb esetben is csak fél sikernek minősíthető az Európai Unió és déli partnereinek hétvégi prágai energiacsúcsa, amelytől pedig kulcsfontosságú döntéseket vártak, elsősorban a Nabucco gázvezeték ügyében. Az EU nemrégiben ambiciózus tervet kezdett megvalósítani energiabiztonságának megerősítése céljából. Ezen a stratégián belül - az energiaügyi infrastruktúra egyik fő kezdeményezéseként - fontos szerepet játszik az úgynevezett Déli folyosó, amely hozzájárul az EU-készleteket biztosító energiaforrások és útvonalak diverzifikálásához. Ezek közül is a legfontosabb a Nabucco gázvezeték, amely lehetővé tenné az Oroszországtól való függés enyhítését.

Kétségtelen eredmény, hogy Abdullah Gül török elnök (képünkön) aláírta azt a nyilatkozatot, amely szerint júniusban lezárják a kormányközi megállapodáshoz vezető tárgyalásokat az Oroszországot elkerülő Nabucco átvezetéséről Törökországon. A török államfő azonban kijelentette, hogy ezzel egy időben meg kell kezdeni az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások energiafejezetét, amit eddig Ciprus megakadályozott. Török részről már korábban is elhangzott, hogy valamilyen formában az ország uniós felvételét szabják az európai energiatervek támogatásának feltételéül. Ráadásul fennmaradtak a kétségek amiatt is, hogy a Kaszpi-tenger térségének országai közül csak Azerbajdzsán - amely a jövőben szeretne az Európai Unió tagja lenni - írta alá a dokumentumot, hogy részt vállal a vezeték földgázzal való ellátásában, a másik három potenciális beszállító nem. Kazahsztán és Üzbegisztán nem volt hajlandó elkötelezni magát, de a legfájdalmasabb Türkmenisztán hiánya, amely a világ negyedik legnagyobb földgázkincsével rendelkezik. Irak a várakozásokkal ellentétben el se küldte képviselőjét. Vagyis továbbra sem világos, honnan kapná a majdani vezeték a szükséges mennyiségű földgázt.

A 3300 kilométeres vezeték a tervek szerint 2014-ben kezdené meg a gázszállítást. A mintegy 10 milliárd euróba kerülő Nabucco évi 31 milliárd köbméter földgáz szállítására lenne képes - ami az unió gázfogyasztásának 5 százaléka.

A csúcs eredménye, hogy Törökországon és Azerbajdzsánon, tehát egy tranzit- és egy gázszolgáltató országon kívül még egy ilyen kettős aláírta a megállapodást. Grúzia szintén fontos tranzitország volna, Egyiptom gáztermelésének felfutásához pedig nagy reményeket fűz az unió. Az EU az általa "modern Selyemútnak" is nevezett Déli folyosótól, a gázvezetékek kiépítésétől a Közép-Ázsia országaival való kapcsolatok jelentős élénkülését reméli.