Elérte a mélypontot a magyar ipar?

2009.05.14. 10:00
Márciusban 19,6 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly márciushoz képest, míg az év első három hónapjában 22,3 százalékkalkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi első negyedévben. Az előző hónaphoz képest viszont a kiigazított ipari termelési index 4,3 százalékkal emelkedett, közölte a KSH csütörtökön.

Az ipari termelés márciusi, az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű csökkenéséhez az alacsony bázis, a munkanaphatás és a termelés februárról márciusra való bővülése egyaránt hozzájárult, hívta fel a figyelmet a gyorsjelentésben a statisztikai hivatal. Az első negyedévben az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 26,2 százalékkal, de márciusban már csak 18,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A márciusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 12,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző év márciusinál. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 26,2 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első három hónapjában 14,5 százalékkal, márciusban 8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar első három havi és márciusi belföldi értékesítése egyaránt 6,9 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

Márciusban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 16,7 százalékkal mérséklődött, a csekély súlyú bányászaté 8 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 15,3 százalékkal esett vissza 2008 márciusához viszonyítva. Az új exportrendelések 15,4 százalékkal, az új belföldi rendelések 14,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 19 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009 első három hónapjában (8,3 százalékos létszámcsökkenés mellett) 15,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

2008 azonos időszakához képest 2009 első három hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb mértékű volumencsökkenést Közép-Dunántúlon (32,9százalék) regisztrálta a statisztikai hivatal.