Egész Németország kevés lenne a bankok megmentésére

2009.06.12. 09:34
Már eddig is tudtuk, hogy gigantikus összegeket költenek az európai államok bankmentésre, ám az EU Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának legújabb, erről szóló dokumentuma azt mutatja, a teljes egyévi német GDP-t és a magyar GDP huszonnégyszeresét is meghaladta már az EU-s tagállamok – és így az Európai Bizottság – által elfogadott bankmentő csomagok teljes összege, és immár 3770 milliárd euróra rúg. Ez az adat több mint másfélszerese az Európai Bizottság által jelentett februári értéknek.

Nem meglepetés, hogy az élen az Egyesült Királyság jár a maga 781.2 milliárd eurónyi fontjával, a második viszont az a viszonylag kis méretű Dánia, melynek 140 bankjából 13-at mentett ki az állam vagy egy másik pénzintézet, s a kormány 593,9 milliárd eurónyi összeget irányzott elő ott a teljes szektor megmentésére. Dánia a garanciavállalásban jár az élen, amit az indokolhat, hogy ez az ország Európa második legnagyobb jelzáloglevél-piacával rendelkezik.

Az Európai Unió egészére jutó összeg a dokumentum szerint meghaladja Németország teljes egyévi GDP-jét, amely az EU-ban a legnagyobb (és több mint negyvenszerese a magyar gazdaság éves teljesítményének). A dokumentumot az EU vezetőinek június 18-19-i brüsszeli találkozóján fogják megvitatni, elsősorban a pénzek hatékony felhasználására koncentrálva. Az előterjesztés úgy fogalmaz: "A bankok működési környezete valószínűleg kihívásokkal teli marad, különös tekintettel a hitelportfóliójukban várható veszteségekre". A felhasznált összegekről azonban azt írja, jelentősen hozzájárultak a pénzügyi piacokon bekövetkezett szélsőségesen kedvezőtlen események hatásainak mérsékléséhez.

Ami a lekötött források összetételét illeti, 311,4 milliárd euró tőkeinjekcióra, (15 ország) 2920 milliárd euró forrásgaranciára (18 ország), 33 milliárd euró a leírt eszközök kivezetésére, 11 országban 505,6 milliárd eurót pedig likviditásbővítésre és refinanszírozásra lehet felhasználni vagy használták már fel, így összesen 3770 milliárd euró jött össze. Még ez a gigantikus összeg is bőven elmarad azonban az USA-ban hasonló célra előirányzott ill. felhasznált, március végi adatok szerinti 12 800 milliárd dollártól.

A bankmentő intézkedések meghozatalában és azok összegében - nem meglepő módon -a nyugati tagállamok járnak az élen, néhány régiós tagállam - köztük Szlovákia, Csehország, Észtország és Litvánia - még lépéseket sem tett a bankjai állami támogatására, bár ebben annak is szerepe van, hogy az érintett országok bankjainak nagy része külföldi tulajdonú, s a régiós hitelállomány 80 százaléka hat nyugat-európai banknál koncentrálódik - írja a Bloomberg.