Automatákból vehetnek aranyat a németek

2009.06.18. 06:00 Módosítva: 2009.06.18. 06:06
Az üdítőital-automatákhoz hasonló aranyautomaták jelennek meg hamarosan Németország repterein és vasútállomásain. Az ötletgazda alapkezelő társaság ötszáz automata üzembe állítását tervezi, a német után svájci és osztrák helyeken is.

A TG-Gold-Super-Markt cég, felismerve a piaci rést, úgy döntött, hogy először Németországban. A társaság még idén Svájcban és Ausztriában is felállít aranyat árusító automatákat a forgalmasabb reptereken és vasútállomásokon, írja a Pénzcentrum. A három országban összesen 500 ilyen automata telepítésére készülnek.  

Május 19-én, teszt jelleggel egy napra már kiállítottak egy arany ATM-et a frankfurti repülőtéren, aminek a cég szerint kedvező volt a fogadtatása. A tervek szerint eleinte csak egy grammos érméket, illetve tömböket lehet majd vásárolni, az aktuális spot árfolyamhoz képest mintegy 30 százalékos felárral.

A cég vezetője, Thomas Geissler bízik a vállalkozás sikerében, már csak azért is, mert 2009 első negyedévében a németek négyszer annyi aranyat vásároltak, mint az előző év hasonló időszakában.

Hasonló automaták már egy ideje az USA-ban is működnek. Azokból a nemesfémen kívül egyéb luxuscikkeket, akár estélyi ruhákat is be lehet szerezni.