Hatalmas üzlet a bankcsőd

2009.07.09. 13:46
Szeptemberben elkezdődött csődeljárása során kilenc hónap alatt 262,6 millió dollárt fizetett ki tanácsadóknak és jogászoknak a Lehman Brothers - tanúskodnak a megbukott befektetési bank iratai, melyeket egy amerikai hatóságnak kellett benyújtania a csődeljárás költségeiről.

A gigantikus összegből a legtöbb pénz, 115 millió dollár az Alvarez & Marsal tanácsadó cég markát ütötte. A jogi szolgáltatásokat végző Weil Gothsal & Manges LLP 63,7 milliárd dollárt kapott szolgálataiért az elmúlt kilenc hónapban.

A Milbank Tweed Hadley & McCloy LLP, amely a Lehman hitelezőinek ad tanácsokat, 17,2 millió dollárt kapott eddig - írja a Bloomberg a csődeljárás költségeiről benyújtott dokumentumok alapján.

Bankárok, könyvelők, jogászok részesednek abból az óriási pénzből, amit még a csődeljárás végéig kifizetnek. A költségek kalkulációjával foglalkozó Lynn LoPucki, a kaliforniai egyetem professzora szerint összesen 906 millió dollár lesz a végösszeg. A Weil Gothstal munkatársa szerint mindez összhangban áll a méretekkel, ekkora csődre és ilyen volumenű tranzakciókra ugyanis ritkán kerül sor.