Márk
13 °C
28 °C

Most jó lenni árupiaci üzletkötőnek

2009.08.18. 06:56
Két év elbocsátási hulláma után 1 millió dolláros prémiumokat ígérve toborozzák az árupiaci üzletkötőket a nagy pénzintézetek - akár egymás kárára is.

Az olaj és a réz árfolyamának év eleje óta tapasztalt közel megkétszereződése után a Bank of America 600 fős árupiaci részlegét 25 százalékkal bővítené, míg a Barclays 6 százalékkal, 345 főre növelné nyersanyagpiaci csapatának létszámát. A Morgan Stanley ugyanakkor hajózási üzletkötők felvételét tervezi - írja a Bloomberg.

A forgalmat rövid időn belül felpörgetni képes újonnan felvett üzletkötők és elemzők akár 1 millió dolláros garantált éves prémiumot is kaphatnak - mondta George Stein, a Commodity Talent fejvadász cég ügyvezető igazgatója.

A pénzintézetek egymástól is sorra csábítják át a szakembereket, annak ellenére, hogy a legjobban teljesítő munkatársaknak bevezették a negyedéves "hűségdíjat". A Credit Suisse például két Merrill Lynch-es kereskedőt és egy AIG-s stratégát igazolt a múlt hónapban, de a UBS is két merrillessel erősített. A Barclays sem aprózza el, lapértesülések szerint ugyanis egy teljes ötfős üzletkötői csapatot csábítana át a JP Morgantől, összesen 25 millió dolláros fizetésért és további nyereségarányos jutalékért.

A felvételi hullám nem előzmény nélküli. A válság kirobbanása óta eltelt két évben több mint 328 ezer alkalmazottól váltak meg a pénzügyi cégek világszerte.

S bár a tavalyi második félévben még meredeken zuhantak a nyersanyagárak, idén már a javuló gazdasági kilátások nyomán emelkedni kezdtek. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Barclays és a Royal Bank of Scotland második negyedéves eredményeinek tekintélyes részét adták az árupiaci termékek. Ennek megfelelően az árupiaci befektetési alapok, indexek és tőzsdén kereskedett származékos termékek (így például ETF-ek és certifikátok) együttes eszközértéke a második negyedévben elérte a 209 milliárd dollárt, ami év/év alapon 19 százalékos bővülést jelentett.