Szegényebbek az amerikai gazdagok

2009.10.01. 11:39
Bill Gates őrzi első helyét, a második Warren Buffett tízmilliárdot bukott egy év alatt. A Forbes négyszázas listáján szereplők egy év alatt 300 milliárd dollárt veszítettek.

Sokkal szegényebbek az idén Amerika leggazdagabbjai, az elmúlt egy évben 300 milliárd dollárral csökkent az összvagyonuk – derül ki a Forbes magazin összeállításából. A tőzsdei mélyrepülés, az ingatlanpiac összeomlása, válások és csalások miatt a top 400-as listából 314-nek csökkent a vagyona.

A legtöbbet a második helyen lévő veszített, a befektetési guru tízmilliárd dollárt veszített, jelenleg 40 milliárd dollárja van. A lista első helyén továbbra is Bill Gates áll immár tizenhatodik éve. A Microsoft alapítójának is csökkent a vagyona, a Microsoft részvényeinek esése és más befektetései miatt Bill Gates hétmilliárd dollárt veszített.

Warren Buffett
Warren Buffett

Harmadik helyen az Oracle alapítója, Larry Ellison áll 27 milliárd dollárral. Őt követik a Wall-Mart örökösök: Christy Walton 21,5 milliárd, Jim C. Walton 19,6 milliárd, Alice Walton 19,3 milliárd, és S. Robson Walton 19 milliárd dollárral. Michael Bloomberg médiaguru a nyolcadik helyen áll 17,5 milliárd dollárral, az első tízbe még Charles és David Koch energetikai befektetők fértek be 16-16 milliárd dollárral.

Larry Ellison
Larry Ellison

Amerika tíz leggazdagabbjának a vagyona egy év alatt 39,2 milliárddal csökkent, ami 14 százalékos esést jelent. A másik nagy vesztese a tavalyi évnek Kirk Kerkorian, az MGM Mirage kaszinóhálózat tulajdonosa. Ő 8,2 milliárd dollárt veszített azzal, hogy az MGM Mirage részvényeinek értéke a 2007-es csúcstól kilencven százalékot esett. Az Enterprise autókölcsönző alapítója Jack C. Taylor sem járt jobban, hétmilliárd dollárral lett kisebb a vagyona.

Kirk Kerkorian
Kirk Kerkorian

Vannak persze nyertesek is, a legtöbbet Andrew Beal nyerte ,meglepő módon a bankszakmában. Összesen 4,5 milliárd dollárral növelte vagyonát azzal, hogy felvásárolta az olcsó kölcsönöket.

A Forbes 400-as listáján szereplők összvagyona 1,27 billió dollár, az átlagos vagyon 3,17 milliárd dollár. Ha a vagyon eredetét nézzük, akkor a négyszázból 274-en maguknak köszönhetik vagyonukat, 74-en örökölték a pénzt, 52-en vannak azok, akik vagyonuknak csak egy részét örökölték. Tizenketten soha nem házasodtak meg, 117-en legalább egyszer megházasodtak, 11-en vannak azok, akik legalább háromszor váltak el.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

A leggazdagabbak közül 43-an jártak a Harvardra, 26-an a Stanfordra, 16-an a Yale-re és 9-en a Princetonra. A négyszázból 42 nő akad, a leggazdagabbak átlagos életkora 65,8 év, a legfiatalabb Mark Zuckerberg, a Facebook 25 éves alapítója, kétmilliárd dollárja van.

A négyszázból 83-an laknak Kaliforniában, 65-en New York államban, 56-an New Yorkban, 27-en Floridában, 41-en Texasban.