Soros is gyorsítaná az euróbevezetést

2009.11.16. 09:34
A magyar származású tőzsdeguru szerint a kis, fejlődő országok gyorsított felvétele nem okozna gondot. A kelet-európai térség országai egyébként is megérdemelnének ennyit, mert a válságot a nyugati bankoktól kapták el.

A kis, fejlődő országok gyorsított felvétele az euróövezetbe nem okozna számottevő sérülést az euró árfolyamán. A kelet-európai országoknak, amelyek iszonyú áldozatokat vállalnak az euróbevezetéshez szükséges konvergenciafeltételek betartásáért viszont nagy segítség lenne egy könnyített euró csatlakozás – nyilatkozta Soros György az EU Observernek.

Nyugat-Európa felelősséggel tartozik a bajba jutott kelet-európai országokért, hiszen főleg ezek bankjai uralják a fejlődő országok pénzügyi piacait, így a válságot is tőlük "kapták el". Az euró értékére gyakorolt hatása csekély lenne a könnyített bevezetésnek olyan kis országok esetében, mint Lettország, mondta a tőzsdeguru.

Illetve azt se felejtsük el – tette hozzá a milliárdos befektető –, hogy az euró ereje főleg abból származik, hogy a valuta a gyenge dollár alternatívája a befektetők számára, nem az euróövezet gazdaságának erejéből. Ráadásul Jean-Claude Trichet az utóbbi időben többször aggodalmát fejezte ki a túl erős euróárfolyam miatt, amely aláássa az exportelőnyt és a gazdasági kilábalást.