Cseh leányát viszi tőzsdére a KBC

2009.11.18. 13:23 Módosítva: 2009.11.18. 16:00
Brüsszel jóváhagyta a KBC szerkezetátalakítási tervét, a terv megfelel az EU pénzügyi szabályainak, megoldja a pénzügyi problémákat, illetve biztosítja a bankcsoport működését. A KBC bejelentette, hogy eladja cseh leányának kisebbségi részét, és felvetette, hogy hasonló lépésre kerülhet sor a magyar leánynál is.

A régióra koncentrálnak

A K&H Bankot nem érintik az anyabankja, a KBC által bejelentett átszervezések. Magyarország mindig is egyike volt a KBC Csoport hazai piacainak, és most megerősítést nyert, hogy az is marad - nyilatkozta az Index kérdésére Marko Voljč, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A KBC egyes országokban értékesíti néhány befektetését, illetve átszervezi működését, de ez nem érinti közvetlenül sem a K&H Bank szervezeti egységeit, sem üzletágait. A K&H Csoport a jövőben is országos szinten nyújt banki, életbiztosítási és nem-élet biztosítási, befektetési alapokkal kapcsolatos, lízing, egészség- és nyugdíjpénztári, valamint értékpapír-kereskedési szolgáltatásokat magánszemély, kkv- és vállalati ügyfelei számára.

A KBC bejelentette, hogy a csek leányvállalat tőzsdei bevezetésére készül, eladják kisebbségi tulajdonrészt. Azt is jelezték,,hogy a jövőben más közép-kelet-európai országokban is lehetnek hasonló ügyletek - példaként itt a magyar K&H Bankot említették. Arra a kérdésünkre, hogy mikor várható a döntés a K&H Bankról, Marko Voljč nem tudott válaszolni, kiemelte, hogy itt csak egy lehetőségről van szó. Azt hozzátette, hogy a cseh leányt 2010-ben vezetik be a prágai tőzsdére.

A KBC a cseh CSOB leányvállalat kisebbségi részesedését 2010-ben nyilvános kereskedésre bocsátja a prágai részvénytőzsdén, hogy tőkét szabadítsanak fel. Néhány napja felmerült, a belga bankcsoport tőzsdére vinné a cseh és a magyar leányt, hogy ezzel biztosítsa be magának a az Európai Unió jóváhagyását a belga államtól és a flamand tartománytól kapott állami mentőcsomagokhoz. Az Európai Bizottság mai döntésében jóváhagyta a KBC szeptemberben benyújtott szerkezetátalakítási tervét, így a bankcsoportnak nem kell megválnia egyes üzletágaktól.

Azért a cseh leányvállalat részleges eladása mellett döntöttek, mert "a CSOB vezető helyzetben van a régió egyik legjobb piacán. A CSOB nettó eszközértéke 2,1 milliárd euró, és az elmúlt öt év mindegyikében átlagosan 360 millió eurónyi nettó nyereséget termelt" - olvasható a KBC kiadott közleményében. A helyi tőzsdére való bevezetés összhangban van a hazai piacokra vonatkozó stratégiával is. Azt is bejelentették, hogy a jövőben hasonló ügylet jöhet létre más közép-kelet-európai leányvállalatokkal, például a magyar K&H Bankkal kapcsolatban is.

A bankcsoport tehát saját forrásból fizeti vissza az állam felé fennálló összes kötelezettségét. A közelmúlt piaci turbulenciái rávilágítottak arra, hogy jelentősen csökkenteniük kell a bankcsoport kockázati profilját, valamint korlátozniuk kell azoknak a tevékenységeknek és földrajzi területeknek a körét, amelyekre a KBC tőkét allokál. Az a prioritás, hogy Belgiumban és öt kelet-európai piacon meglévő bankbiztosítási alapokra építkezzenek, továbbra is a helyi lakossági valamint kis- és középvállalkozói ügyfeleket (beleértve a közepes méretű vállalatokat is) megcélozva.

Jelentősen csökkentik kitettségüket a nemzetközi vállalati hitelezés és tőkepiaci tevékenységek terén, és értékesítik a KBL Európai Privátbankban birtokolt részesedésüket. A KBC helyi márkanevek alatt Belgiumon és Közép-Kelet-Európán kívül is működtet privátbanki üzletágat. Mivel ez a tevékenység az átlagnál kisebb mértékben illeszkedik a bankbiztosítási stratégiába, új stratégiai partnert keresnek ezen tevékenységhez.

A közeljövőben a növekedést akvizíciók nélkül képzelik el. Ezen kívül még fel kell adniuk bizonyos meglévő befektetéseket is. Kivonulnak több olyan nemzetközi tőkepiaci üzletágból is, amely kevéssé kapcsolódik alapvető stratégiához. Másrészt viszont a KBC továbbra is fontos tényezője lesz a belgiumi és a közép-kelet-európai értékpapírpiacnak, teljes körű hozzáférést nyújtva a helyi vállalati ügyfeleknek a tőkepiacokhoz és a kapcsolódó termékekhez.