Már a kiúton gondolkozik a Fed

2009.12.29. 10:19
Egy új mechanizmus kidolgozását jelentette be hétfőn az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, melynek segítségével a monetáris politika szigorításának kezdetekor könnyebb lesz kiszívni a bankrendszerbe pumpált hatalmas pénzösszegeket. Az elemzőket nem lepte meg a bejelentés, a magas inflációtól való félelmek indokolhatják az új program indítását.

Az új program (term deposit facility) keretében a pénzintézetek meghatározott határidejű (egy és hat hónapos) betéteket helyezhetnek el a központi banknál meghatározott kamat mellett. Az új intézkedés egyesek szerint már a "kilépési stratégia" részét képezi, ennek segítségével ugyanis könnyebb lesz kiszívni a rendkívüli intézkedések nyomán a bankrendszerbe pumpált hatalmas pénzösszegeket.

A Fed tegnap esti közleményében hangsúlyozta, hogy az új mechanizmus csupán egy eszköz a számos más lehetséges intézkedés közül, ami a likviditás "kiszívására" alkalmazhat. Közép távon nem bír jelentőséggel a monetáris politikai döntésekre vonatkozóan - áll a közleményben.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy a tavaly kirobbant pénzügyi válság ellen a Fed rendkívüli intézkedések sorozatát vetette be, melynek következtében a bankrendszer irányába kinnlevő hitelállománya 2200 milliárd dollár fölé emelkedett. A rendszerbe pumpált óriási pénztömeg miatt egyre erősebbek a magas inflációval kapcsolatos félelmek az Egyesült Államokban. Ezért a hatalmas pénztömeg kiszívásának megfelelő időzítése rendkívül fontos a fogyasztói árak kordában tartása érdekében.

Óriási problémát okoz a jegybanknak a tartalékok túlzott mértéke és az új eszköz ennek kezelésében segíthet - nyilatkozta a Reutersnek Raymond Remy, a Daiwa Securities szakértője.

A válságkezelő intézkedéseknek (ide érte a több százmilliárd dolláros mérteket öltő gazdaságélénkítő csomagokat, az ugyancsak több százmilliárdos likviditásfokozó intézkedéseket, a nemzetközi szervezetek által nyújtott hiteleket, vagy éppen az állami bankgaranciákat) köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a pénzügyi rendszer működésképtelenné váljon.

Ezt követően vált a jegybankárok legfontosabb feladatává az, hogy meghatározzák: miként szabaduljanak meg attól az óriási eszközállománytól, amely a válság kirobbanását követő hónapokban került a jegybankok birtokába (az inflációs nyomás erősödésének megakadályozása érdekében).