Jön a brit és amerikai államcsőd?

2010.02.11. 10:37
Az összes fejlett ország államcsődbe kerül a mostani folyamatok végén - jósolta a Gloom, Boom and Doom szerkesztője. Marc Faber a CNBC-nek adott interjújában példaként sorolta fel az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és számos nyugat-európai országot.

A GDP-arányosan óriási államadósság lesz az, ami csődbe juttatja a fejlett világ országait - mondta telefonos interjúban Faber. A függőben lévő tartozások olyan hatalmasak, hogy a kormányoknak először pénznyomtatásba kell kezdeniük, mielőtt végül csődöt jelentenének.

Faber ismert pesszimista jóslatairól, alig egy hete tett olyan kijelentést, miszerint még nem ismerte fel a világ, milyen hatalmas problémát fog jelenteni a fejlett országok ilyen mérvű eladósodása. Ebből a szempontból a fejlődő országok jobban állnak, mondta Faber, az egyetlen kivétel a fejlett országok közül Szingapúr, mivel viszonylag csekély az adósság szintje.

Faber szerint a piacok már megkezdték a korrekciót, és ez a folyamat még nem ért a végére. Szerinte az S&P500 index új ellenállási szintje 1100 pontnál lesz, bár a túladott piacon a következő tíz napban rendes "kiigazító" rally-t láthatunk majd. Faber a fémekre szavaz, szerinte ezek a biztos befektetések. Beszélt arról is: viszonylag optimista, a korrekció után jöhet a növekedés.