Adalbert
13 °C
21 °C

Az IMF rossz tanácsokat adhatott Romániának

2010.03.08. 15:17 Módosítva: 2010.03.08. 15:19
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik vezető elemzője szerint a román kormány válságellenes intézkedései nem voltak hatékonyak, és Románia nem használta fel hasznosan a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt, amit azonban a Világbank szakértői cáfolnak.

A Gandul című román napilap hétfőn ismertette annak az egyelőre csak munkaszakaszban lévő jelentésnek a tartalmát, amit Peter Sanfey, az EBRD vezető elemzője készített, és a pénzintézet honlapján is olvasható. Szerinte annak ellenére, hogy a román kormány 2009-ben bejelentette, 10 milliárd euróval ösztönzi a román gazdaságot, nagyon kevés beruházás kezdődött el.

Az elemzés szerint a román kormány által felvett 13 milliárd eurót kitevő hitelekből 9,5 milliárd eurót a kormány használt fel az IMF-megállapodás keretében. Ennek az összegnek több mint a felét, 5,5 milliárd eurót beruházásokra költöttek, a fennmaradó 4 milliárd eurót pedig a közalkalmazottak bérének és az állami nyugdíjak kifizetésére fordították.

De jó volt

Catalina Pauna, a Világbank romániai kirendeltségének egyik vezetője szerint azonban az IMF-hitelmegállapodásnak nagyon is kézzelfogható eredményei vannak, hiszen Romániának sikerült stabilizálnia a makrogazdaságot. Rámutatott: amennyiben Bukarest nem folyamodik a kölcsönhöz, és a kormány nem hoz kiadáscsökkentő intézkedéseket, Románia Görögország sorsára jutott volna 10 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal. A szakértő szerint a kormány tavalyi legfontosabb kiadáscsökkentő intézkedései közé tartozik a közszolgálati alkalmazottak bérének befagyasztása, az állami alkalmazottak kényszerszabadságra küldése, valamint a közalkalmazotti bérek és az állami nyugdíjak egységesítéséről szóló törvénytervezetek alapjainak a lefektetése.

A hétfői román sajtó ismertette Traian Basescu román államfőnek azt a kijelentését, hogy amennyiben a kormány nem csökkenti a kiadásokat, Románia 2010 végén újabb kölcsönfelvételre kényszerülhet. Valeriu Turcan, a román elnöki hivatal szóvivője leszögezte, Basescu nyilatkozatával csak azt akarta kifejezésre juttatni, hogy támogatja a kormánynak a kiadásokat és az állam működésének a költségeit ésszerűsítő intézkedéseit.

Románia tavaly márciusban kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF közreműködésével.