Megszorításból megszorításba tántorognak a britek

2010.03.16. 12:35 Módosítva: 2010.03.16. 12:38
Az Európai Bizottság nem tartja elég ambiciózusnak a költségvetés hiány lefaragását célzó brit lépéseket – derül ki a brit sajtó birtokába került dokumentumból. A brüsszeli bírálat semmilyen következményt nem von maga után, hiszen Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, viszont újabb lendületet adhat az ellenzékben lévő konzervatívok kritikáinak a közelgő választások előtt.

A legfrissebb kormányzati előrejelzések szerint Nagy-Britannia költségvetési hiánya idén elérheti a GDP 12,6 százalékát (ami alig marad el a jelenleg az EU szégyenpadján ülő Görögország tavalyi adatától). Brüsszel azt várja el, hogy ezt a – példátlan gazdaságösztönző és bankmentő csomagok miatt – hatalmasra duzzadt deficitet 2015-ig az EU előírásainak megfelelően 3 százalékra csökkentse – számol be a Portfolio.hu.

Nem árt felidézni, hogy Európán belül a britek az elsők között voltak, akiket az Egyesült Államokból kiinduló, Európába pedig 2008 őszén érkező válság érintett. A font árfolyama zuhanórepülésbe kapcsolat, csaknem 1:1-ben váltották az eurót és a fontot. A piacon a szigetország adósságproblémái, az esetleges hitelminősítői leminősítések, és a gazdasági recesszió okoztak aggodalmat. Nagy-Britannia azóta is nyögi és még jó ideig nyögni fogja a gazdasági mentőcsomagok miatt jelentősen megugrott államadósság problémáját.

A Financial Times cikke emlékeztet arra, hogy Brüsszel már decemberben azt kérte a szigetországtól, hogy gyorsítsa fel deficitcsökkentési lépéseket, azonban Alistair Darling pénzügyminiszter az ezt követően megjelent féléves gazdasági kitekintőjében ezt nem vette figyelembe. (A kormány jelenleg azzal számol, hogy a 2014-15-ös költségvetési évben csupán a GDP 4,6 százalékára mérséklődik a hiány). A brit üzleti napilap szerint Brüsszel megállapításai semmilyen következménnyel nem járnak Nagy-Britannia számára, hiszen nem tagja az euróövezetnek. Ugyanakkor kínos lehet a jelenlegi kormánynak és újabb muníciót biztosít az ellenzékben lévő konzervatívoknak.

A kiszivárgott bizottsági dokumentum azonban kétségbe vonja a brit hiánycsökkenést célzó intézkedések sikerességét, és elégtelennek minősíti a megszorításokat. A brüsszeli dokumentum egyúttal arra is figyelmezteti a briteket, hogy a jelenleg érvényben lévő növekedési prognózisok is túlzottan optimistának bizonyulhatnak, ha a globális gazdasági növekedés mérsékeltebb lesz.

Az Európai Bizottság szerint további megszorító intézkedésekre lesz szükség Nagy-Britanniában ahhoz, hogy hiteles időkereten belül fenntartható helyzetbe kerüljenek a közpénzügyek - tudósít a BBC.