A vulkáni hamu lenullázhatja az idei európai növekedést

2010.04.18. 15:21 Módosítva: 2010.04.18. 15:53
Az európai légiközlekedés kényszerpihenője szakértők szerint olyan hosszúra nyúlhat, hogy akár le is nullázhatja az idénre jósolt 1-1,5 százalékos európai növekedést. Heti 5-10 milliárd dolláros kárt okoz a hamu az európai idegenforgalomban, csak a légitársaságok vesztesége napi 200 millió dollár, a kerozinszükséglet csökkenése pedig az olajárakra is hatással lehet.

Bár a közgazdászok eddig nem módosítottak a növekedési modelleken és előrejelzéseiken az idei európai növekedésre nézve, de a szállítási és idegenforgalmai ágazatok hosszabb távú bénultsága - egyes borúlátó jóslatok szerint - akár semmissé teheti az 1-1,5 százalékra jelzett idei európai gazdasági növekedést.

Mivel egyelőre a szakértők sem tudják megjósolni, hogy meddig tarthat még az izlandi vulkánkitörés, ennek pontos hatásai sem modellezhetők, írja a szakértőket megszólaltató Reuters. Ugyanakkor a következményekre nézve nem elhanyagolható, hogy a globális gazdaság mintegy 5 százalékát - évi 3 ezer milliárd dollárt - adó globális idegenforgalomból az európai turizmus mintegy harmadot képvisel. A jelenlegi nehézségek heti 5-10 milliárd dolláros kárt okozhatnak az európai idegenforgalomban.

A szállítási ágazat hasonlóképpen erősen érintett: a globális szállítás mintegy 40 százaléka bonyolódik ma légi úton, és a leállások a kereskedelmi kapcsolatok jelentős sérüléséhez vezethetnek, szakértők szerint céges szinten is. A nemzetközi légi forgalmi szervezet, a IATA becslései szerint egyedül a légitársaságok napi vesztesége mintegy 200 millió dollár, és a leállások a napi globális kerozinszükségletet is 2 millió hordóval csökkentik naponta, ami az olajárakra is hatással lehet.  • Tippek
  • Bankszámla