Az IMF nem enged Romániának

2010.05.04. 12:03
A román államháztartási hiány mértéke nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékát. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodik a román kormánnyal korábban kötött korábbi egyezséghez.

Radu Berceanu román közlekedési miniszter hétfőn délután az IMF Romániában tartózkodó küldöttségével folytatott tárgyalást követően kijelentette: a washingtoni pénzintézet elutasítja, hogy a korábban megállapított értékhez képest magasabb államháztartási hiányt engedélyezzen Románia számára. Előzetesen Románia IMF-képviselője, Mihai Tanasescu arról beszélt, a tárgyalásokon megvizsgálhatják annak a lehetőségét, hogy a korábban megállapított 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányhoz képest valamivel magasabb értékben állapodjanak meg a felek.

Csökkentették a kamatot

A román központi bank kedden 25 bázisponttal 6,25 százalékra, újabb mélypontra csökkentette az irányadó kamatot. A tavalyi év eleje óta már 4 százalékpont volt a kamatmérséklés, amelynek elsődleges célja a gazdaságélénkítés. A román gazdaság teljesítménye tavaly meredeken, 7,1 százalékkal zuhant, főleg a belső kereslet hirtelen visszaesése miatt, és a helyzetet rontotta a külső kereslet csökkenése is. Az S&P azonban az idén már "valamelyes kilábalásra" számít, elsősorban a külső kereslet várt élénkülése révén.

A tárcavezető a tárgyalások előtt elmondta: az IMF küldöttségét megpróbálja meggyőzni arról, hogy a GDP 0,4-0,5 százalékát a már elkezdett infrastrukturális beruházásokra fordítsák. A román kormány számára ugyanis gondot okoz, hogy az első negyedévben alacsonyabbak voltak a tervezett költségvetési bevételek.

Románia államháztartási hiánya tavaly elérte a 7,2 százalékot, miután az IMF kétszer is engedélyezte a célérték növelését. A román gazdaság tavaly 7,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest, miután Romániát is keményen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság.

Már több kritika is érte Bukarestet a kapott hitelek felhasználását illetően. A Világbank szerint túl keveset költött a kormány beruházásokra, a hitel jó része a közalkalmazottak bérének és az állami nyugdíjak kifizetésére ment el.

A portfolio.hu szakértői úgy vélik, az IMF szigora nem vonatkoztatható egyenesen a magyar hitelszerződésre is. Maga a hiány nagyságrendje, az, hogy a román vezetés többször kérte a hiánycél növelését, illetve, hogy már felmerült az új csomag ötlete és ennyi kritikát kapott a felhasználás is, alapvetően megkülönbözteti a magyar és a román hitelcsomagot.