Láncokkal tüntetnek a román nyugdíjasok

2010.05.25. 13:59
Kedden délelőtt több tucatnyi nyugdíjas tüntetett a román munkaügyi minisztérium előtt, délután várhatóan a parlament épülete elé vonulnak.

A nyugdíjasok láncokkal felszerelkezve tüntetnek a román kormány megszorító intézkedései ellen, és kilátásba helyezték, hogy a parlament bejáratához láncolják magukat. A román kormány a közalkalmazottak 25 százalékos bércsökkentése mellett 15 százalékkal akarja lefaragni a nyugdíjakat.

A döntést a kabinet még nem hozta meg, hiszen a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezette kormánykoalíció még keresi a megoldást a kisnyugdíjasok megkímélésére. Mihai Seitan munkaügyi miniszter arról biztosította a tüntetőket, hogy a kormányban javasolni fogja: az ezer lejnél (67 ezer forint) kisebb nyugdíjak ne csökkenjenek.

Hétfőn az egyetemi hallgatók országos szövetsége is tiltakozott. A meghirdetett akcióhoz Románia egyetemi városaiban várhatóan mintegy 20 ezer diák csatlakozik. Ők amiatt elégedetlenek, hogy az általános megszorító intézkedések keretében a kormány 25 százalékkal csökkenteni akarja az ösztöndíjakat is.

Traian Basescu államfő május elején jelentette be a drákói megszorító intézkedéseket, amit a bukaresti kormány június elsején akar életbe léptetni. A kabinetnek 2,4 milliárd euróval kell csökkentenie a közkiadásokat, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a bruttó hazai termék 6,8 százalékát, amennyiben a kabinet megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást.