Észtországgal bővül az eurózóna

2010.06.07. 22:51

Az euróövezet tagjává válik Észtország január elsején - mondta ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hazájának fővárosában hétfőn, miután a zónát jelenleg alkotó államok pénzügyminiszterei egyetértettek az Európai Bizottság erről szóló javaslatával, jelentette az MTI.

Az észt csatlakozás egyfelől sima ügynek számított, az ország valamennyi csatlakozási kritériumnak bőven megfelelt. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban a görög válság kapcsán számos elemzés azt feszegette, hogy ennek ellenére leállhat az eurózóna bővítése.

Az észt államadósság nem éri el a GDP tíz százalékát - a magyar ráta jelenleg 80 százalék közelében van. Tavaly a válságnak köszönhetően már volt költségvetési hiány, 1,7 százalék, ám 2002-2007 között öt éven át az ország büdzséje szuficites volt, azaz többlettel zárt. Nincs gond az 1 százalék alatti inflációval sem.

A csatlakozást az Európai Bizottság májusban már hivatalosan is tágjelezve, hogy nem lehet szó arról, hogy ne egyedileg, saját érdemei alapján bírálják el Észtország kérelmét.