Lemondott a HP vezérigazgatója

2010.08.06. 23:27 Módosítva: 2010.08.07. 09:03
Lemondott Mark Hurd, a Hewlett-Packard (HP), a világ egyik legnagyobb számítógépeket gyártó cégének elnök-vezérigazgatója. Hurd ellen szexuális zaklatás vádjával indult belső vizsgálat, amely végül zaklatást nem, de más visszaéléseket állapított meg.

Távozik posztjáról Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója, jelentette a CNN. Az egyik legismertebb amerikai topmenedzsert szexuális zaklatással vádolták. A cég belső vizsgálata szerint szexuális zaklatást nem követett el, de megsértette a vállalat magatartási kódexét, és hamis költségelszámolásokat nyújtott be.

Mark Hurd

Júniusban a cégvezetésnek küldött levélben a vállalat egyik női alvállalkozója vádolta szexuális zaklatással Hurdot. A nő 2007 és 2009 között végzett marketingtevékenységet a HP-nak, és közben kapcsolata volt Hurddel. A vizsgálat több forrás szerint megállapította, hogy a vezérigazgató két éven át húszezer dollárt számolt el egyedül, vagy testőrével elfogyasztott ebédekről, miközben valójában a nővel közös ebédekre, utazásokra költötte az összeget.

"Már a vizsgálat előrehaladtával beláttam, hogy voltak olyan esetek, amikor nem megfelelően éltem a bizalom, a tisztelete és a tisztességnek azokkal az erényeivel, amik engem a HP-nél és korábbi üzleti pályafutásom során is végigkísértek" - kommentálta Hurd távozását.

Hurd váratlan lemondásával a vállalat részvényeinek árfolyama közel tíz százalékkal esett a New York-i tőzsdén, a HP a befektetők megnyugtatására közzétette a vártnál bizakodóbb profitelőrejelzését. A HP irányítását ideiglenesen az 51 éves Cathie Lesjak, a cég pénzügyi igazgatója veszi át. Lesjak azt mondta Hurd távozásáról, hogy az teljes mértékben a vezérigazgató személyes döntése volt.

Hurd 2005 óta állt a HP élén – elődje a HP és a Compaq fúziójának ötletgazdája, Carly Fiorina volt –, és ez idő alatt megkétszerezte a társaság részvényeinek árát, és így tőzsdei értékét is. A távozó vezérigazgató nagy megbecsülésnek örvendett a Wall Streeten, komoly eredményeket ért el a profitráta növelésében.

A Marketwatch jelentése szerint Hurd azt is mondta a lemondását követően, hogy ez fájdalmas döntés volt a számára egy ilyen öt év után, de tudja: ilyen körülmények között nehéz lenne továbbra is a cég hatékony vezetőjének maradni. A HP-ról azt mondta, rendkívül jó pénzügyi helyzetben hagyja ott, a harmadik negyedéves bevételek 11 százalékkal növekedhetnek. A részvények ára ennek ellenére esett a bejelentés után: Hurd távozásának a hírére 4,8 dollárral 41,5 dollárra változott az árfolyam.