Bankadóra készülnek a lengyelek is

2010.08.10. 11:21
Banki különadó bevezetését javasolta a lengyel költségvetési vitában az ellenzéki Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD). A javaslat szerint a bankoknak eszközállományuk 0,3 százalékát kellene befizetniük a költségvetésbe.

Közvéleménykutatások szerint a lengyelek többsége nem ellenezné a bankadót – számolt be a Dziennik című lengyel lap. AZ SLD a közhangulatot meglovagolva vethette fel a javaslatot, a jobboldali kormány azonban még nem kommentálta a koncepciót, és a kormány által elfogadott költségvetési tervezet sem tartalmazza.

A Wood szerint azonban könnyen elnyerheti a kormány tetszését az ötlet, hisz mindenképpen népszerűbb lehet a lépés a választók körében, mint egy áfa-emelés. Március végén a lengyel bankok mérlegfőösszege 962 milliárd zloty volt. Ennek a 0,3 százalékát véve alapul 2,9 milliárd zlotyra rúgna a bankadó, ami nagyobb, mint a bankok első negyedéves 2,4 milliárdos eredménye.

A 2,9 milliárd zloty nagyjából megfelel annak az összegnek, amennyit a teljes magyar pénzügyi szektornak kell befizetnie idén. A bankok Magyarországon nagyjából 120 milliárd forintot fizetnek (nálunk a módosított mérlegfőösszeg az adóalap, a kulcs 0,15, illetve 50 milliárdos adóalap felett 0,5 százalék). A 120 milliárdos összeg megegyezik a nyolc nagybank első negyedéves adózás előtti eredményével.