Milliomosok gyerekeire vadásznak a bankok

2010.08.27. 07:32

A Citigroup és a UBS után a Standard Chartered is olyan nyári tréningeket indított privát banki ügyfelei fiatal felnőtt gyermekei számára, amelyekkel az újabb ázsiai milliomosgenerációt szeretnék behálózni – írja a Napi Gazdaság. A bankok számára kulcsfontosságú lehet a továbbra is szédületes sebességgel gazdagodó fiatal ázsiai elit bizalmának megszerzése, hiszen továbbra is ez régió tűnik a legjövedelmezőbbnek minden vagyonkezelési üzletágban.

A PricewaterhouseCoopers ázsiai privát banki üzletágának vezetője, Justin Ong szerint hosszú távon kifejezetten veszélyes lenne megfeledkezni a milliomosok leszármazottjairól, hiszen ha nem erősítik meg a kapcsolataikat, akkor a jövőben az ügyfelek elpártolásával kell számolniuk.

Az ázsiai vagyonkezelési részlegének árbevételét az idei első félévben 27 százalékkal növelő StanChart hathetes szingapúri tréningjén 18 jövendő dollármilliomos vett részt, akik a témák meglehetősen széles palettáját ismerhették meg az üzletnek. Jungkiu Choi, a kurzus szervezője szerint a gazdag ázsiaiak számára fontosabb a tudás és a fegyelem továbbadása a következő generációnak, mint önmagában a vagyoné. A UBS hasonló kurzusokat szervező ázsiai privát banki üzletágának vezetője, Daniel Harel szerint is fontos eszköz az ügyfelek bizalmának megteremtésében a bank által nyújtott praktikus vagyonkezelési tanácsadás és a készségfejlesztő tréningek.

A StanChart kurzusa a Bloomberg riportja szerint valós üzleti környezetben zajlik, és a végcélja különböző akvizíciós célpontok azonosítása volt: a részt vevő ifjú milliomosok több száz cég közül alapos vizsgálatokat követően tízre szűkítették a listát; a nagyrészt Ázsiában aktív brit bank a következő hetekben felvásárlási tárgyalásokat fog kezdeményezni a szóban forgó vállalatokkal.