Visszatérhet a 140 dolláros olajár?

2010.11.05. 08:00
A Fed monetáris politikája miatt fennáll a dollár összeomlásának veszélye - nyilatkozta a Merk Investments stratégája, Axel Merk a CNBC-nek adott interjújában. A szakértő szerint fel kell készülni a dollárgyengülésre, a fogyasztók pedig az infláció miatt szenvedhetnek.

Jelentős dollárgyengülés következhet be annak eredményeként, hogy a befektetők más országok devizái felé diverzifikálnak - fejtette ki véleményét a Mark Investments stratégája az amerikai jegybank tegnapi gazdaságélénkítő lépésével kapcsolatban. Mint ismeretes, a Fed tegnap újabb 600 milliárd dolláros likviditásfokozó intézkedést jelentett be, amit az a kritika ért, hogy tovább gyengítheti a dollárt és inflációt gerjeszthet.

A szakértő szerint a Fed politikája nagyon rossz és a fogyasztóknak fel kell készülniük az olyan eseményekre, amelyeket például 2008 tavaszán lehetett látni, mint a 147 dolláros olajár. Lesz infláció, de nem olyan, amilyet a Fed szeretne, vagyis nem a béremelkedésekben fog megjelenni - véli a stratéga.

A jelenlegi alacsony amerikai inflációs környezetet gyakran a japán gazdasággal állítják párhuzamba, ahol a defláció ellen küzdöttek évekig a döntéshozók. De Axel Merk szerint a két ország monetáris döntéshozóinak eltérő lépései eltérő kimenetelt eredményeznek majd - írja a CNBC.