Négy év haladék az életképtelen szénbányáknak

2010.12.09. 07:29
Beleegyezett az Európai Bizottság brüsszeli források szerint abba, hogy az érintett európai uniós országokban még 2018-ig folytatódhasson a nem versenyképesen működő szénbányák állami támogatása.

Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján - egy kérdésre válaszolva - közvetve megerősítette a közlést. Jelezte ugyanakkor: a testület ragaszkodik ahhoz: a támogatás mértéke egyenletes mértékben csökkenjen 2018-ig.

A hosszabbításnak néhány uniós tagország mellett a brüsszeli bizottság volt az egyik kerékkötője, mivel eddig - a bányák környezetszennyező hatására helyezve a hangsúlyt - a támogatások 2014-es megszüntetését sürgette. A tagállamok többsége - köztük Magyarország - Németország és Spanyolország vezetésével ugyanakkor a hosszabbítás mellett érvelt, akárcsak az Európai Parlament.

2018-tól már nem lesz lehetséges állami támogatással segíteni a szóban forgó bányákat.

A témában a döntést a tagországok kormányainak tanácsa hozza majd meg. Szerda esti kiszivárogtatás szerint a hosszabbításban nagyköveti szinten a tanács már meg is egyezett, de a végső szót a versenyképességi ügyekben illetékes miniszterek mondják ki pénteken.

A bizottság adatai szerint az ágazat a közvetlenül kötődő szektorokkal együtt mintegy százezer embert foglalkoztat uniós szinten. A támogatások már eddig is folyamatosan csökkenő mértéket mutattak: tavalyelőtt összesen 2,9 milliárd euróra rúgtak, míg öt évvel korábban még 6,4 milliárd eurót tettek ki.