Svájcot nem zavarja az erős frank

2011.01.28. 19:26
Az exportot és az idegenforgalmat visszahúzóan erős frank ellenére továbbra is lendületes gazdasági növekedés várható Svájcban az alpesi ország vezető konjunktúrakutató intézetének pénteken megjelent felmérése szerint.

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,10 pontra csökkent januárban a decemberi - felülvizsgált, 2,10 pontról felfelé módosított - 2,11 pontról. A mutató így meghaladja az elemzői előrejelzések 2,05 pontos átlagát, és ugyan már sorban az ötödik hónapja csökken, a gazdaság várhatóan mégsem veszít a lendületéből.

Ez nem jó hír a frankhiteleseknek. Az eurózónában több országot érintő adósságválság miatt a frank az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött az euróval szemben - döntően ennek köszönhető, hogy míg az euró/forint árfolyamban nem láttunk nagy mozgást, a frank többször is hosszabban 220 forint fölötti áron mozgott az utóbbi egy hónapban. A frank lendületét elemzők szerint az törhetné meg, ha Svájcnak komolyabban aggódnia kellene amiatt, hogy a túl erős frank veszélyezteti a gazdasági növekedést – a mostani hírek szerint e veszély nem egyelőre nem fenyeget. (A svájci jegybank azért tovább aggódhat a defláció miatt.) A frank péntek este 213 forintba került.

A konjunktúraindex rég nem látott magasságból indult csökkenésnek, és még mindig viszonylag magasan van. Az adatokból az látszik, hogy "a következő hónapokban gyakorlatilag nem változik a gazdasági növekedés üteme" - áll a KOF közleményében.

A svájci idegenforgalom és a külkereskedelem megszenvedi, hogy az utóbbi hónapokban történelmi csúcsra erősödött a frank az euróval és a dollárral szemben, a hazai kereslet azonban stabil, a vállalatok növekvő nyeresége pedig nagyobb beruházási aktivitást eredményez. "A fellendülés tartósságát jelzi az is, hogy a legfontosabb kereskedelmi partnerek, Németország és a feltörekvő piacok jó formában vannak" - kommentálta a felmérést Jörg Zeuner, a VP bank elemzője.

A KOF mutatója három úgynevezett modulból áll össze. Az első a "mag-GDP", amely a nemzetgazdaság 90 százalékát fogja át, és 2011 első félévére a növekedés folytatódását jelzi előre. A második, építőipari modul a növekedés lassulását, a pénzügyi szektor kilátásait jelző harmadik modul pedig helyben járást, stagnálást valószínűsít.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) növekedése a tavalyi 2,5 százalékról 1,5 százalékra lassulhat a frank erős árfolyamának az exportra gyakorolt hatása miatt.