A lengyeleknél nem jött be a részmunkaidő

2011.02.09. 23:07 Módosítva: 2011.02.09. 23:08

Lengyelországban sok más európai országgal ellentétben nem vált be a részleges munkaidő alkalmazása, aminek elsősorban az lenne a célja, hogy a kisgyermekes anyák is visszamehessenek dolgozni - számolt be a Metro újság.

Míg 1999-ben a lengyelek hozzávetőleg tíz százaléka dolgozott részmunkaidőben, 2009-ben ez az arány nemhogy nőtt volna, hanem nyolc százalékra csökkent.

Ez szöges ellentétben áll a nyugat-európai tendenciával, mert ott a részmunkaidőben dolgozók aránya 18,8 százalék, és egyre népszerűbb ez a foglalkoztatási forma.

A lap kitért arra is, hogy Lengyelország mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária is azon országok közé tartozik, ahol még nem igazán nyert teret a részmunkaidős foglalkoztatás. Az Orbán-kormány azzal igyekszik ösztönözni a részmunkaidős foglalkoztatás terjedését, hogy a részmunkaidős alkalmazottak után a normál 27-tel szemben 20 százalék munkáltatói tb-járulékot kell fizetni januártól.

A részmunkaidős foglalkoztatás aránya igen magas az északi államokban, Hollandiában például 50 százalék körül van. Svédországban, Németországban és Nagy-Britanniában minden harmadik munkavállaló részmunkaidőben dolgozik. Az Európai Unióban minden harmadik kisgyermekes anyának van részmunkaidős állása.