Trichet: Nincs döntés kamatemelési ciklusról

2011.04.07. 16:28
Az inflációs kockázatok erősödése indokolta a kamatemelést, mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a kamatmeghatározó ülést követő sajtótájékoztatón.

Az inflációs kockázatok erősödése indokolta a kamatemelést, mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a kamatmeghatározó ülést követő sajtótájékoztatón. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése miatt tovább erősödhet az inflációs nyomás, ám az Európai Központi Bank mindent megtesz azért, hogy az árak és az inflációs várakozások stabilitása hosszú távon nem kerülhet veszélybe, tette hozzá.

25 bázisponttal emeltek

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte az euróövezeti irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. Előzetesen az elemzők is 25 bázispontos kamatemelést vártak. Az euróövezeti kamat 2009 májusa óta - közel két éve - rekord alacsony szinten, egy százalékon áll.

Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusig, amikor a jelenleg is érvényes 1,0 százalékot elérte.

Jean-Claude Trichet jelezte: a kormányzótanács nem döntött arról, hogy kamatemelési ciklus veszi-e kezdetét. Trichet rögtön a sajtótájékoztató elején sajnálatát és együttérzését fejezte ki a japán katasztrófa miatt. Ezt követően a szokásos menetrend szerint ismertette a döntés hátterét.

A kamatemelésnek valószínűleg az adósságválság áldozatául esett országok nem örülnek, hiszen emiatt tovább romolhatnak a növekedési kilátások és emelkedhetnek a hitelezési költségek. Spanyolország a jelzáloghitelek 80 százaléka változó kamatozású.

Márciusban az energia és a nyersanyagok esetében tapasztalt drágulás miatt 2,4 százalékról 2,6 százalékra emelkedett a 12 havi fogyasztói árindex, jelentette múlt héten az Eurostat. A felfelé mutató kockázatok továbbra is erősek, éppen ezért a kormányzótanács mindent meg kell tennie az árak és az inflációs várakozások stabilitásának megőrzése, illetve a másodlagos inflációs hatások megjelenésének megakadályozása érdekében - hangsúlyozta Jean-Claude Trichet.

A jegybanki elemező stáb márciusi prognózisa szerint 2011-ben 2,0-2,6, 2012-ben pedig 1,0-2,4 százalékos lehet az infláció. A kamatdöntési sajtótájékoztatón elhangzott információk az eddig beárazott, egyébként is intenzív kamatemelési várakozásokat nem fűtötték tovább, inkább kissé hűtötték, ezzel függhet össze, hogy az euró a dollárral szemben a sajtótájékoztató kezdetéhez képest kissé gyengült, a jegyzések 1,43 körülről 1,4250-ig süllyedtek, majd fél négy tájban újra emelkedni kezdtek.

A külső konjunktúra élénkülésének köszönhetően az exportszektor egyre jobban teljesít, a belső kereslet erősödik, az üzelti bizalom javul, a pénzügyi rendszer mégoldatlan problémái miatt azonban továbbra is mérsékelt növekedéssel számolnak a jegybanki elemzők. Márciusi prognózisuk szerint 2011-ben 1,4-2,1, 2012-ben pedig 0,8-2,8 százalékkal növekedhet a gazdaság.

Jean-Claude Trichet Portugáliával kapcsolatban elmondta: az Európai Központi Bank is arra bíztatta a lisszaboni vezetést, hogy kérjen külső pénzügyi segítséget az Európai Uniótól. José Sócrates, Portugália ügyvezető miniszterelnöke tegnap este bejelentette, hogy országa külső pénzügyi segítséget kér az Európai Uniótól - amire egyébként a portugál bankok napok óta próbálták rávenni a már csak ügyvívői feladatokat ellátó miniszterelnököt és a jegybanki vezetést. Kérésüket azzal indokolták, hogy fogytán vannak állampapír-vásárlási kapacitásaik.