Orosz befektető mentheti meg a Saabot

2011.04.11. 14:02

Továbbra sem készülnek autók a Saab egyetlen, svédországi összeszerelő üzemében, és csak akkor indul újra a termelés, ha sikerül pénzt szerezni. A megmentő egy orosz befektető lehet, aki a tervek szerint megvásárolja a Saab ingatlanait, amelyeket aztán a márka tulajdonosa visszabérel.

A súlyos készpénzzavarba került tulajdonos, a holland Spyker hétfőn közölte, hogy tárgyalásokat kezdett a Saab-ingatlanok értékesítéséről és visszabérléséről egy pénzügyi társasággal, amelyet Vlagyimir Antonov orosz üzletember irányít.

Antonov korábban a Spyker társtulajdonosa volt, az amerikai General Motors (GM) nyomására azonban kilépett a cégből. A GM csak így volt hajlandó eladni az évek óta veszteséges Saabot a holland vállalatnak. A követelés hátteréről nem nyilatkoznak az érintettek. Sajtóbeszámolók szerint a GM azért ragaszkodott Antonov távozásához, mert arról értesült az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), hogy az üzletember kapcsolatban áll az orosz maffiával.

A Spyker tavaly vette meg a Saabot a GM-től. Az új tulajdonos 400 millió euró hitelt kapott az Európai Fejlesztési Banktól (EIB), az autógyár helyzetét azonban nem sikerült stabilizálni. A termelés hetek óta akadozik a Saab trollhättani üzemében, mert rendezetlen számlák miatt több beszállító felfüggesztette az együttműködést a Spykerrel.

Beszámolók szerint Antonov már régóta készül a visszatérésre, 50 millió euróval akar beszállni az üzletbe. Ehhez azonban az EIB, és a hitelre garanciát vállaló svéd kormány hozzájárulása is szükséges.