Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmenekült a Saab

2010.01.26. 21:49
A Spyker nevű holland luxusautó gyártó cég veszi meg a nyereséget 2001 óta nem termelő svéd márkát, fellélegezhetnek a rajongók, jelentette be a márkától akár felszámolással is szabadulni akaró GM.

Egy év után sikerült eladnia a General Motorsnak a svéd Saab autógyártó céget. A tárgyalások az utolsó pillanatban vezettek eredményre, az utóbbi hetekben már bejelentették, hogy potenciális vevő hiányában, illetve a korábban folyt tárgyalások eredménytelensége miatt egyszerűen bezárják a céget.

A GM azért akart szabadulni a gazdasági válságban kezdett átszervezés keretében a márkától, mert a Saab 2001-ben volt utoljára nyereséges, 2008-ban 412 millió dolláros veszteséget termelt. A vevő ugyanakkor nem egy másik autóipari óriás, hanem épp ellenkezőleg, egy ugyancsak veszteséges, de sokkal kisebb cég: a holland Spyker egyedi luxusautókat épít, 2008-ban 43 autót adott el és 35 millió dolláros veszteséget jelentett. A tranzakció részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a BBC szerint a hírügynökségi jelentésekből az tűnik ki, hogy 74 millió euró volt a vételár. Az AP és a Reuters alapján az MTI 400 millió eurós vételárról ír, amiből a 74 milió euró csak a készpénzes rész lenne.

Victor Muller, a Spyker vezetője azt mondta, megakarja őrizni a Saab 3400 dolgozóját, és megakarja akadályozni, hogy a gyártási számok tovább csökkenjenek. A tervekről ugyan szintén nem tudni még, mindenesetre a kis holland cég részvényeinek ára már a bejelentés előtt, hétfőn 60 százalékkal emelkedett az amszterdami tőzsdén.

John Smith, a GM alelnöke szerint a megállapodás örömhír az autógyár dolgozóinak és a márka vásárlóinak egyaránt, de a GM-nek is. Jelezte, hogy a megállapodás létrejöttében aktív szerepet vállalt a svéd kormány is.