Megmenekült a Saab

2010.01.26. 21:49
A Spyker nevű holland luxusautó gyártó cég veszi meg a nyereséget 2001 óta nem termelő svéd márkát, fellélegezhetnek a rajongók, jelentette be a márkától akár felszámolással is szabadulni akaró GM.

Egy év után sikerült eladnia a General Motorsnak a svéd Saab autógyártó céget. A tárgyalások az utolsó pillanatban vezettek eredményre, az utóbbi hetekben már bejelentették, hogy potenciális vevő hiányában, illetve a korábban folyt tárgyalások eredménytelensége miatt egyszerűen bezárják a céget.

A GM azért akart szabadulni a gazdasági válságban kezdett átszervezés keretében a márkától, mert a Saab 2001-ben volt utoljára nyereséges, 2008-ban 412 millió dolláros veszteséget termelt. A vevő ugyanakkor nem egy másik autóipari óriás, hanem épp ellenkezőleg, egy ugyancsak veszteséges, de sokkal kisebb cég: a holland Spyker egyedi luxusautókat épít, 2008-ban 43 autót adott el és 35 millió dolláros veszteséget jelentett. A tranzakció részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a BBC szerint a hírügynökségi jelentésekből az tűnik ki, hogy 74 millió euró volt a vételár. Az AP és a Reuters alapján az MTI 400 millió eurós vételárról ír, amiből a 74 milió euró csak a készpénzes rész lenne.

Victor Muller, a Spyker vezetője azt mondta, megakarja őrizni a Saab 3400 dolgozóját, és megakarja akadályozni, hogy a gyártási számok tovább csökkenjenek. A tervekről ugyan szintén nem tudni még, mindenesetre a kis holland cég részvényeinek ára már a bejelentés előtt, hétfőn 60 százalékkal emelkedett az amszterdami tőzsdén.

John Smith, a GM alelnöke szerint a megállapodás örömhír az autógyár dolgozóinak és a márka vásárlóinak egyaránt, de a GM-nek is. Jelezte, hogy a megállapodás létrejöttében aktív szerepet vállalt a svéd kormány is.