Az IMF nem fizeti ki az utolsó részletet a görögöknek

2011.06.01. 11:13 Módosítva: 2011.06.01. 12:49

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán közölt értesülése szerint az IMF nem fizeti ki a görög mentőcsomag utolsó, ötödik részletét, mert az elvétett görög gazdaságpolitikai célok miatt a szervezet szabályai nem teszik lehetővé a kifizetést. Lehet, hogy ezt a mintegy 4 milliárd eurós összeget az EU Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusának (EFSM) keretéből utalják ki Görögországnak. Erre mindenképp szükség lenne, hiszen az IMF vonakodása, illetve az európai hatóságok pénzvisszatartása együttesen oda vezetne, hogy Görögország július közepe körül kifutna a pénzéből, így az augusztus 20-án lejáró közel 6 milliárd eurós államkötvényét biztosan nem tudná törleszteni.

A hírre hirtelen esni kezdett az euró a főbb devizákkal szemben, majd az kissé nyugtatta a piaci feszültséget, hogy továbbra is valószínű: újabb hitelcsomaggal próbálják megoldani a nemzetközi szervezetek a görög helyzetet.

Az európai hatóságok ugyanis haladnak egy újabb, 60-70 milliárd eurós hitelcsomag előkészítésével, amiben az IMF is részt venne, így egy új hitelkeretet nyitna a mostani helyett. Az új csomagnak mintegy felét jelentené a konkrét pénzügyi segítség, a másik fele további (az áfa-csökkentésért "cserébe" végrehajtandó) költségvetési megszorításokból, illetve a privatizációs program szokatlanul szoros nemzetközi felügyeletéből származna.

Az új hitelcsomag lehetővé tenné, hogy csak később kelljen dönteni egy esetleges adósság-átütemezésről, aminek számos vesztese lenne a tovagyűrűző hatások miatt. Erre jutott Németország is, a Wall Street Journal információi szerint ugyanis a németek enyhítenek a minél hamarabbi adósság-átütemezéssel kapcsolatos eddigi kemény álláspontjukon és amellett is újabb hitelcsomagra hajlanak, hogy a belpolitika erősen megosztott ebben (akárcsak a hollandoknál és a finneknél). Nemcsak a németek tesznek engedményt, hanem az Athénban tartózkodó nemzetközi tárgyalódelegáció is: azért, hogy felsorakoztassák a további súlyos megszorítások mögé a görög ellenzéki pártokat, egy görög lapértesülés szerint belementek abba, hogy 23%-ról 20%-ra áfát csökkenthessen az ország (egyéb kisebb engedmények mellett).

A hitel európai részét az euróövezeti országok tavaly alapított Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközének (EFSF) kötvénykiadásából finanszírozzák majd. A Görögországnak tavaly májusban megítélt első, 110 milliárd eurós mentőkeret európai részét az euróövezeti országok kétoldalú kölcsöneiből állították össze.

A FAZ arról is ír, hogy az európai hatóságok három forgatókönyvet mérlegelnek mai brüsszeli egyeztetésükön: a görög csődöt, az EFSM bevonását a görög, 2012-2013-ban mutatkozó finanszírozási rés "betömésére" és egy új görög gazdasági megszorító csomagot. A lap szerint ma nem várható döntés az ügyben.