Több spanyol bank elbukott a vizsgán

2011.07.12. 16:52 Módosítva: 2011.07.12. 16:57

A vizsgált huszontö spanyol bank közül hat elbukott az Európai Bankhatóság (EBA) terhelési próbáján. A tizenhárom vizsgált német és négy portugál pénzintézet azonban mind átment a teszten keddi sajtójelentések szerint.

Az ABC című spanyol lap keddi számában arról írt, hogy 5 spanyolországi takarékpénztár és egy közepes méretű bank bukott meg a vizsgán. A Diaro Economico című lisszaboni lap szerint a portugál bankok megfeleltek a teszten, a Financial Times Deutschland pedig arról írt, hogy német bank az idén nincs a bukottak között.

Az EBA az idén 91 európai bankot vizsgált, ezek a teljes eszközértéket tekintve az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le. A stresszteszt néven ismert próbát már elvégezték, az eredményeket ismerik is az érintett bankok és hatóságok, az EBA azonban csak péntek délután 18 órakor közli jelentését, vagyis az eredmények a hét utolsó tőzsdei kereskedési napjának végén, a nyugat-európai piacok zárása után kerülnek nyilvánosságra.

Tavaly ugyancsak 91 bankot vizsgáltak. Összesen 7 banknak - 5 spanyol, 1 görög és 1 német társaságnak - nem sikerült teljesítenie a követelményeket. Az idén azt modellezik, hogy a bankok képesek volnának-e gazdasági visszaesés idején két éven keresztül 5 százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető (core tier 1) tőkéjüket.

Magyarországról az idén egyedül az OTP vett részt a tesztben, tavaly az OTP mellett az FHB is a vizsgált bankok között volt.