Megállapodtak a görög mentőövről

2011.07.21. 07:42

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár "közös álláspontra" jutott Görögország pénzügyi megmentésével kapcsolatban szerda éjszakába nyúló, hétórás berlini tárgyalásukon - közölte a francia küldöttség egyik tagja, majd megerősítette ezt a német kormányszóvivő.

A tárgyaláson részt vett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is. Közben többször telefonon beszéltek Herman van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. A kialakított közös álláspont az eurózóna vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának alapjául szolgál majd - közölte a meg nem nevezett francia forrás és Steffen Seibert szóvivő, de egyikük sem árulta el, hogy mit tartalmaz a megállapodás.

Sem Párizs, sem Berlin nem közölte korábban, hogy közlemény volna várható Sarkozy és Merkel tárgyalása végeztével.

A Bild című német bulvárlap, illetve egy Reuters által idézett forrás, amely közel áll a tárgyalásokhoz, jelentette: a brüsszeli csúcstalálkozón jelen lesznek a legjelentősebb európai bankok vezetői is, bár hivatalosan nem vesznek részt rajta. Az arról szóló megbeszélésen lesznek ott, hogy a magánhitelezők hogyan tudnak hozzájárulni a második görög mentőcsomaghoz. A bankárcsoportot Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke és a BNP Paribas francia bank egyik képviselője vezeti.

Erről vitáztak

Hivatalosan csak csütörtökön ülnek össze az eurózóna vezetői: a cél, hogy megnyugtató megoldást találjanak a görög válságra, és gátat vessenek az adósságkrízis tovaterjedésének.

Az egyik fő kérdés, hogy milyen és mekkora szerepet kapjanak a magánbefektetők a tervezett második, 115 milliárd eurós görög mentőcsomagban.

A francia gazdasági miniszter egy szerda reggeli rádióinterjúban miközben arról beszélt, hogy "nagyon széles körű az egyetértés abban, hogy a görög adósságot fenntarthatóbbá" kell tenni, elismerte, hogy a magánbefektetők bevonása az adósság finanszírozásába továbbra is vita tárgyát képezi.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint lényegében minden felmerült megoldást ötvözni kellene csütörtökön, tehát a döntésben benne kell legyenek a görög megszorító intézkedések, a magánbefektetők bevonása, az eurózóna mentőalapjának rugalmasabb használata, tehát a bankrendszert stabilizáló és a gazdaság növekedéséhez szükséges összes intézkedés.

Angela Merkel német kancellár korábban úgy vélte, mindenre kiterjedő, látványos megoldás nem várható az ülésen, de Görögország számára fontos döntések születhetnek. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök értésre adta: azt szeretné, ha a megbeszélés nyomán "erős üzenetet" küldenének a piacoknak.