Két éven belül újra csődbe mehet Görögország

2011.07.27. 17:17

Görögország valószínűleg adósságának újbóli átstrukturálására kényszerül két éven belül - mondta a Standard & Poor's hitelminősítő cég nemzetközi, szuverénadósságért felelős vezetője egy, a CNBC üzleti televíziónak adott interjúban.

David Beers szerint már korábban kifejtették véleményüket, hogy bármilyen rövid távú átstrukturálás nem jelenti a történet végét. "Még egy nagyobb átstrukturálás elé nézünk" - tette hozzá.

Elmondta: az erről szóló döntés a görög politikusok kezében van, de "nem lennék meglepődve, ha az elkövetkező években kényszerülnének rá" - mondta a szakember.

Beers arról tájékoztatott, hogy a görög adóskockázati besorolás rontása valószínűsíthető a közeljövőben. "Az osztályzathoz negatív kilátás párosul, így eléggé biztos, hogy lejjebb fog menni, mivel most már egy tényleges átstrukturálásról van szó".

Ez azt jelenti, nem lesz elég a végleges stabilizációhoz az a 109 milliárd eurós második mentőcsomag, amiről múlt héten állapodtak meg az eurózóna vezetői. A mostani átstrukturáláshoz az európai bankrendszer 37 milliárd euróval járul hozzá.

A görög szuverén adósságra jelenleg "CCC" osztályzat van érvényben az S&P-nél, ami épphogy a csőd fölötti besorolást jelent.

A Moody's-nál is hasonló, Ca kategóriába került az ország hétfőn, ami alatt már csak a C kategória létezik elméletben, gyakorlatilag olyan besorolása egyetlen országnak sincs.

A Fitch múlt héten szintén jelezte, hogy Görögország "korlátozott nem fizetővé válásának" felel meg technikai szempontból a brüsszeli euróövezeti válságcsúcson elért egyezség.