OECD: Jövőre már növekedhet Görögország

2011.08.02. 14:13

Egyszerre kapott dicséretet és intőt az OECD-től Görögország: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden megdicsérte Athént a meggyőző reformokért, de továbbra is számon kéri a következetes megvalósítást, különösen az adóelkerülés korlátozása terén.

Az országjelentésben foglaltak szerint a strukturális reformok terén elért látványos haladás mellett a kormány számos területen elmaradásban van, és privatizációs programja is határozatlan. A GDP-hez viszonyított teljes adósság várhatóan 2013-ban éri el csúcspontját, majd azt követően két évtized alatt süllyed a GDP 60 százaléka alá.

Sztrájkolnak a taxisok

Több száz görög taxisofőr torlaszolta el Athén egyik legfontosabb utcáját, a tüntetők kedd reggel a közlekedési minisztériumhoz vezető utat állták el.

Az immár két hete tartó sztrájkkal a taxisok a kormány terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében új taxi engedélyt vezetnének be  annak a törekvésnek részeként, hogy liberalizálják egyes üzleti szektorok működését. Eddig a kiadható engedélyek számát Athénben 14 ezer, Görögország egészére nézve 30 ezer darabban korlátozták. Egy engedély korábban akár 200 ezer eurót is érhetett, de ha a kormány terve életbe lép, a dokumentum ára 3 ezer euróra csökkenhet.

A szervezet tovább csökkentette a görög GDP idei alakulására vonatkozó előrejelzését: -3,5 százalékra a korábbi becslésben szereplő -2,9 százalékról, ugyanakkor jövőre már 0,6 százalékos növekedést vár.

Angel Gurría főtitkár szerint - aki a Reutersnek nyilatkozott - Görögország képes jobban teljesíteni a privatizáció és a szerkezeti változtatások terén, és képes sikerre vinni programját.

A jelentés szerint bár a görög gazdaság még gyenge, és a kilábalás útja még hosszú, a növekvő export már jelzi, hogy a reformok gyümölcsözőek lehetnek.

A görög bankrendszer sebezhetőségével kapcsolatban a jelentés megállapítja: bankrendszer nehéz helyzetben van kormányzati adósságkitettsége miatt. Az OECD szerint óvatosan kell megközelíteni a görög bankok függésének csökkentését az EKB likviditásteremtéstől, mivel ez szűk keresztmetszetet teremthet a banki likviditásában. Ugyanakkor ki kell használni a külföldi bankokkal való egyesülésekben és partnerségekben rejlő lehetőségeket - mutat rá az OECD.