Edina
-12 °C
-3 °C

Taxisblokád van Görögországban

2011.08.01. 12:59
A taxisofőrök eltorlaszolták a főutakat hétfőn Görögországban, a megmozdulással a bevezetett reformok ellen tiltakoznak, a sztrájk azonban igen kedvezőtlenül hat a turizmusra a nyári főszezonban.

Az immár két hete tartó sztrájkkal a taxisok a kormány terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében a piaci liberalizáció részeként új taxiengedélyt vezetnének be. Hasonló intézkedéseket terveznek a mérnökök és a jogászok körében is, ami fontos feltétele annak, hogy az ország továbbra is segítséget kapjon az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A taxisok eddig nyugdíjba vonulásuk előtt saját maguk adták el engedélyüket az új sofőröknek; a licenszek akár 200 ezer eurót (53,5 millió forintot) is érhettek. Ez az összeg azonban jelentősen csökkent az elmúlt két évben a gazdasági helyzet miatt, sok korábbi utas ugyanis a megszorítások miatt áttért a tömegközlekedésre.

A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját és eltorlaszolták az Athén-Patras autópályát Görögország nyugati részén. Mások a krétai Heraklion repülőterére vezető utakat állták el, arra kényszerítve a turistákat, hogy 500 métert gyalogoljanak a csomagjaikkal. Vasárnap a taxisok megakadályozták, hogy 1.600 turista meglátogathassa a híres régészeti lelőhelyet, a krétai Knósszoszt.

A görög szállodatulajdonosok szerint a sztrájk nagy károkat okoz a turizmusnak, az ország szinte legfontosabb ágazatának, ezért bírálták a kormányt, hogy nem képes megoldani a helyzetet, és kilátásba helyezték, hogy beperelik a taxisokat.

A kormány azzal fenyegetőzik, hogy drasztikusan lép fel a tüntetők ellen. Jeórjiosz Papandreu kormányfő megszorítási tervei ellen már május óta tüntetnek Görögországban, ahogyan azonban az utóbbi két hétben emelkedett a hőmérséklet, úgy csökkent a tiltakozók száma.