Árfolyamrögzítés Horvátországban is

2011.08.03. 18:57 Módosítva: 2011.08.03. 18:58

A horvát kuna és a svájci frank árfolyamának rögzítésére, valamint kamatcsökkentésre szólította fel a bankokat a horvát kormány.

Jadranka Kosor miniszterelnök és Martina Dalic pénzügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy a kormány azt várja a bankoktól: legfeljebb 5,8 kunás árfolyamon (1 kuna 36,7 forint) rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet. (Szerdán 6,72 kunára is felkúszott a svájci frank árfolyama.)

A hazai árfolyambefagyasztás mértéke lényegesen nagyobb: míg a horvátok a mostani árfolyamcsúcsokhoz képest mintegy 14-15 százalékos kedvezményt kapnak, a korábban rögzített 180 forintos magyar szint a mai 250 forint körüli árfolyamhoz képest már mintegy 30 százalékos diszkontot jelent.

Az enyhítés mértéke tehát kisebb lesz a horvátoknak, de ezzel együtt természetesen kisebb lesz a befagyasztás miatt felhalmozódó különbség is, amit utóbb vissza kell adni. Ugyanakkor e kisebb különbséget a horvátok nem három, hanem tíz év múlva kell visszaadják, ráadásul kamatmentesen a bankjuknak – a horvát bankok számára tehát kedvezőtlenebb feltételeket szabott az ottani kormány (aligha erősítve ezzel a hitelezés felpörgetését). Itthon a felhalmozott árfolyamkülönbség már három év után és kamatostul törlesztendővé válik.

Zágráb ezen túlmenően a bankoktól elvárja, hogy csökkentsék a frankhitelek kamatát, a kormány rendeletmódosítással teszi lehetővé, hogy már a jövő hónaptól mérséklődjenek a kamatszintek.

A Horvátországban működő bankok augusztus 15-e után írhatják alá az adósokkal az átdolgozott szerződéseket. A miniszterelnök jelezte: a pénzintézetek egy része már elfogadta a kormány javaslatát, más részük pedig még nem válaszolt rá – ebből úgy tűnik, a rendszer a magyar megoldástól eltérően nem lesz kötelező a bankoknak.

Befagyasszuk-e a részleteinket?

A kormány ötpontos csomaggal segítene a devizahiteleseken, az öt pont egyike a devizaalapú hitelek törlesztőin segítene azzal, hogy az elszabaduló árfolyamokat 2014 végéig fixen tartaná. Az Index elkészítette a maga részletbefagyasztó-kalkulátorát, ami megmutatja: különféle árfolyamok esetén havonta mennyivel kell kevesebbet fizetnie 2014 végéig, illetve ennek fejében mennyi 2015 januárjától törlesztendő tőkéje gyűlik össze azon, amit mi veszteségszámlának neveztünk el.

Részletbefagyasztó-kalkulátor

  • Hitel devizaneme
  • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
  • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
  • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
  • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
  • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
  • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
  • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
  • Éves kamat
  • Havi kamat 0
  • Felkamatolt tőketartozás 0

A kalkulátor használatát ebben a cikkben írjuk le részletesen. A lényeg: azt kell beírnia, hogy az adott devizában mennyi a havi törlesztője, kiválaszthatja, mikortól fizetni fix árfolyamon, és mire számít: mekkora lesz a forintkamat és hány forintba kerül az adott deviza a következő években. A rendszer minden mást kiszámol, így a fix törlesztőjét éppúgy, mint azt, hogy mennyi újabb kvázi hitele gyűlik össze 2015 elejére.