Zuhan az Erste és a Raiffeisen a bécsi tőzsdén

2011.09.12. 14:12

A tőzsdei átlagot messze meghaladó mértékben gyengült hétfőn délelőtt a bécsi részvénypiacon a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste Group és a Raiffeisenbank International papírja.

A bécsi tőzsde ATX mutatója 4 százalékkal gyengült hétfőn délelőtt, az Erste Group részvénye viszont 6,5 százalékot, a Raiffeisen részvénye pedig 7,6 százalékot veszített értékéből.

Az APA osztrák hírügynökség a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó javaslatnak tulajdonítja a gyengülést. Az osztrák bankok még nem kommentálták a javaslatot.

Az Erste Group 3 milliárd svájci frank értékben helyezett ki frankhitelt Magyarországon. A bankcsoport teljes hitelállománya 134 milliárd euró.

Az Raiffeisen arról tájékoztatott, hogy a kelet-európai térség egészében 3,4 milliárd euró értékben helyezett ki svájci frankban denominált hitelt. Ez a teljes hitelállomány 4,3 százaléka.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken jelentette be: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, és a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.

Elemzők szerint a lépés hatalmas veszteségeket okozhat a bankoknak, emellett a tömeges végtörlesztés devizakereslettel jár, ami jelentős mértékben gyengítené a forintot.

A bejelentést követően a Budapesti Értéktőzsdén az OTP árfolyama a megengedett maximális mértékben, 15 százalékkal zuhant, az FHB részvényének árfolyama pedig 5,4 százalékkal csökkent.

Hétfőn az OTP és az FHB részvények tőzsdei kereskedését a kibocsátók kérésére felfüggesztették.  • Hírek
  • Hírek