Most dőlhet el Görögország sorsa

2011.09.19. 10:51

A görög kormánynak hétfő estig kell válaszolnia, hogy milyen lépéseket kíván tenni az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank alkotta trojka követeléseinek teljesítése érdekében – állítja a To Vima görög pénzügyi portál egy kiszivárgott pénzügyminisztériumi elektronikus levélre hivatkozva.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint a trojka és a görög kormány hétfőn délután két órakor kezdik meg a tárgyalásokat az újabb részlet kifizetéséről. Egyelőre telefonos egyeztetések zajlanak, mivel néhány európai szakértő még nem tudott a helyszínre utazni. A hétfői megbeszélést követően ülést tart a görög kabinet.

A nemzetközi hitelezők már elfogadott 15 megszorító intézkedés végrehajtásának felgyorsítását követelik a pénzügyi segély újabb részletének kifizetéséhez - értesült a portál.

Az intézkedések között van közalkalmazottak elbocsátása, az állami fizetések és nyugdíjak befagyasztása, a fűtőolaj jövedéki adójának emelése, a veszteséges állami szervezetek bezárása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a privatizáció felgyorsítása - írja a To Vima. Valamennyi lépés már szerepelt az athéni törvényhozás által júniusban elfogadott megszorító csomagban.

Görögország 2010 májusában kapott 110 milliárd eurós segélyt az euróövezeti államoktól és az IMF-től. A támogatás 8 milliárd eurós részletének kifizetése szeptemberben lenne esedékes, de az  erről folytatott korábbi tárgyalások eredménytelenül zárultak, mivel a trojka elégedetlen volt a görög költségvetési kiigazítások végrehajtásának ütemével. Amennyiben a most kezdődő egyeztetések sikerrel zárulnak, akkor októberben juthat újabb forráshoz Görögország. Ha ez elmaradna, hamar nehéz helyzetbe kerül az állam, mivel októberben enélkül elfogy a pénze.