Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Lejtmenet a váratlan olasz leminősítés után

2011.09.20. 10:22

Váratlanul leértékelte, egy fokozattal "A+/A-1+"-ról "A/A-1"-re rontotta Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő arra hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai és ezen a helyzeten a Silvio Berlusconi kormánya által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A Washingtonban helyi idő szerint hétfő este nyilvánosságra hozott új besorolásra - további leminősítés lehetőségére utaló - negatív kilátás van érvényben.

A hitelminősítő közleményében úgy vélekedett, hogy az olasz kormánykoalíció törékenysége és a parlamenten belüli politikai nézeteltérések valószínűleg tovább korlátozzák a kabinet képességét arra, hogy határozottan reagáljon a nehéz belső és külső makrogazdasági környezetre.

A leminősítés után a Standard & Poor's továbbra is a megbízható kötvénykibocsátók közé sorolja Olaszországot, de ezt befolyásolhatja a gazdasági helyzet változása.

A leminősítés híre nagyon meglepő, s tovább erősítheti az adósságválság sújtotta euróövezeten belüli gondokkal kapcsolatos aggodalmakat. A piac inkább arra számított, hogy a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként a Moody's értékelheti le Olaszországot. A Moody's múlt pénteken közölte, hogy még egy hónapot vár, mielőtt eldönti, változtat-e Olaszország adósbesorolásán.

A hír nem jött jókor a görög helyzet miatt amúgy is ideges piacoknak, az S&P 500 index 0,6 százalékot esett, és lejtmenetbe kapcsoltak az ázsiai tőzsdék is. A forint is tovább gyengült, reggel megközelítette a 292 forintos szintet is az euróval szemben.