Zuhannak a görög bankrészvények

2011.09.23. 13:16

Az európai tendenciával ellentétben több mint öt százalékkal estek a bankrészvények, miután leminősített nyolc bankot a Moody's és kiderült, hogy a pénzügyminiszter egyik forgatókönyve szerint Görögország csődöt jelenthetne.

Több görög lap is beszámolt arról, hogy a pénzügyminiszter szocialista képviselők előtt vázolva az adósságválság kimenetelét három lehetséges forgatókönyvet tart valószínűnek. Az egyik, hogy Görögország megkapja az idén júliusban az uniós csúcstalálkozón kilátásba helyezett újabb hitelt.

A másik, hogy Görögország nem tud megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel a még tavaly kapott 110 milliárd eurós hitel újabb részletének folyósításáról, s akkor az ország nagyjából október közepén kifut a pénzből és gyakorlatilag fizetésképtelenné válik. A harmadik variáció, hogy egy szabályos átütemezés keretében a hitelezők egyszerűen leírják az ország adósságának felét.

A görög kormány egyik szóvivője cáfolta a lapértesüléseket, mondván: Görögország tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, ami az Európai Unió júliusi csúcstalálkozóján született egy újabb mentőcsomagról.

A németek nem szeretnének csődöt

A németek fele ellenzi Görögország csődbe juttatását és többségük úgy gondolja, hogy az káros hatással lenne a német gazdaságra is - derül ki a német ZDF tévécsatorna által készített közvélemény kutatásból.

A felmérés szerint a válaszadók 50 százaléka nem szeretné, ha az EU csődbe engedné jutni Görögországot, 41 százalékuk viszont jó megoldásnak tekintené azt.

A válaszadók 68 százaléka szerint egy ilyen csőd káros hatással lenne a német gazdaságra, míg kedvező következményekre csak 15 százalékuk számít.

Az EKB Kormányzótanácsának tagja, a holland központi bank elnöke sem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét egy holland lapnak adott interjúban. Klaas Knot is úgy fogalmazott, hogy a fizetésképtelenség az "egyik lehetséges forgatókönyv". "Nem mondanám, hogy Görögország nem mehet csődbe" - fejtette ki Knot. A kijelentés azért szokatlan, mert az EKB egyik vezetőjétől jön, holott az EKB ellenzi az államcsődöt mondván: Görögországnak tartania kell magát a mentőcsomag feltételeihez.

A csomag következő részletének kifizetéséről hétvégén is tárgyal a pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalap washingtoni éves közgyűlésén a jövő hét elején pedig visszatérnek Athénba a Görögországnak hitelező nemzetközi trojka misszióvezetői, hogy befejezzék a tárgyalásokat.

Az sem tett jót a görög bankrendszernek, hogy a Moody's ma nyolc görög bankot minősített le egyszerre két fokozattal. A National Bank of Greece, az EFG Eurobank Ergasias, az Alpha Bank, a Piraeus Bank, az Agricultural Bank of Greece és az Attica Bank minősítését "B3"-ról "CAA2"-re, az Emporiki Bank of Greece és a General Bank of Greece besorolását "B1"ről "B3"-ra sorolta vissza.

A Moody's azzal indokolta a lépést, hogy ezeknek a bankoknak tovább gyengül a pénzügyi helyzete, mivel az emberek kivonják  megtakarításaikat betétjeikből, és felszámolják azokat, illetve   egyre inkább függő helyzetbe kerülnek az Európai Központi Bank (EKB) hiteltámogatásától, miközben tovább romlik a gazdasági környezet a jelentősen eladósodott Görögországban.