Athén a magánhitelezőkkel tárgyal

2011.11.17. 11:28

Görögország megkezdte a tárgyalásokat a magánszféra hitelezőivel egy kötvénycsere-programról, amely adósságállományából mintegy 100 milliárd euró leírását tenné lehetővé. A tervek szerint a bankok minden 100 euró után 15 euró készpénzt és 35 eurónyi 30 éves lejáratú görög állampapírt kapnának, 6 százalékos hozammal

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter a tárgyalásokról elmondta, hogy a kötvénytulajdonos magánhitelezők legszélesebb  körű támogatásának elnyerésére törekszenek, így a végrehajtás módjában támaszkodnak az a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF), illetve más szervezetek és maguk a magánhitelezők elképzeléseire.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői októberben állapodtak meg azokról az intézkedésekről, amelyek reményeik szerint lehetővé teszik az euróövezeti adósságválság hatékony kezelését. Az intézkedések egyik eleme, hogy a magánbefektetők - bankok, biztosítók - leírják a görög állammal szemben fennálló követeléseik ötven százalékát.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint a bankokra kirótt bármilyen kötelező érvényű görög államadósság-leírás súlyos tovagyűrűző hatásokkal járna az európai növekedésre és munkahelyteremtésre nézve, így ezt elkerülendő együttműködésre kell törekedni és tárgyalásos megoldást találni.