Az egész eurózónát megfenyegette az S&P

2011.12.05. 23:52 Módosítva: 2011.12.06. 00:22
Az eurózóna tizenhét tagállamából tizenötöt leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vett a Standard & Poors. Az amerikai hitelminősítő kilenc tagállam, köztük Franciaország besorolását akár két kategóriával is ronthatja. Ha szigorúak lesznek, egyetlen európai ország sem őrzi meg a legmagasabb szintű, AAA-besorolást.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szinte a teljes euróövezetet hétfőn éjjel a Standard & Poors. Az amerikai hitelminősítő az eurózóna 17 országából 15 adósságbesorolásának felülvizsgálatát kezdte el, csak Ciprus és a lejjebb lényegében már nem minősíthető Görögország maradt ki a listából (a görögök eggyel vannak a tényleges államcsődöt jelző besorolás fölött, a ciprusiaknak eddig is negatív volt a besorolásuk).

    Nem marad egy AAA-s sem?

    Az S&P, amely novemberben a magyar adósságbesorolás felülvizsgálatát is megkezdte, de azt a hó végén az IMF-tárgyalások lezárultáig, jövő februárig felfüggesztette, az euróövezetben kialakult rendszerszintű kockázatokra hivatkozva tette meg ezt a lépést. Az S&P londoni közleménye szerint – amit az amerikai tőzsdezárás után adtak ki – az euróválság az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött, hogy az már a valutaunió egészének adósi megítélését károsan befolyásolja.

    Az S&P hét euróövezeti országnak csak a hosszú távú szuverén adósságát vonta negatív megfigyelés alá, ezek többsége a legstabilabbnak tartott államok közé tartozik: Németország, Ausztria, Belgium, Franciaország, Finnország, Hollandia és Luxemburg. Kritikusab az S&P véleménye arról a további nyolc országról, amelynek a rövid és a hosszú távú adósságbesorolása is negatív megfigyelőlistára került. Ezzek az alábbiak: Észtország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Málta és Portugália.

    Az S&P szerint a rendszerszintű stressz öt összefüggő tényezőből ered:

    • Szigorodó hitelfeltételek az eurózónában.
    • Jelentősen magasabb kockázati felár egyre több szuverén államadósságra az eurózónában, köztük több jelenleg AAA-besorolású országban is
    • Folytatódó véleménykülönbségek az európai döntéshozók között arról, hogyan oldják meg a fellépő piaci bizalmi válságot, hosszabb távon pedig arról, hogyan biztosítsák a szélesebb gazdasági, pénzügyi és fiskális konvergenciát az eurózóna tagjai között.
    • Az államok és a háztartások magas mértékű eladósodottsága az eurózóna számos országában
    • A 2012-es gazdasági recesszió egyre fokozódó veszélye az eurózóna egészében.

    „Most azt várjuk, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenni fog jövőre Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban, de már 40 százalék esélyt látunk arra, hogy a teljesítmény az eurózóna egészében zuhanni fog” – írja az S&P az indoklásban.

    A hitelminősítő kitért arra is: a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után „a lehető leggyorsabban” befejezi. A közlemény szerint Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg egy, míg a többi eurózónatag – köztük Franciaország is – akár két fokozattal is lejjebb kerülhet. Egy szugorú eljárás után bekövetkezhet, hogy Európában egyetlen állam sem marad elsőrangú adós (az S&P merte meglépni nyáron az amerikai szövetségi költségvetés leminősítését is).

    Nyomást gyakorolnak?

    A hitelminősítő lépését hétfő éjjel közös közleményben kommentálta Németország és Franciaország. A két állam tudomásul vette, hogy a Standard & Poor's kilátásába helyezte az eurózóna több tagállam adósosztályzatának felülvizsgálatát, és „minden szükséges intézkedést megtesz az eurózóna stabilitásának érdekében”. A ma közösen megfogalmazott javaslatok lehetővé teszik „az eurózóna kormányzásának megszilárdítását annak érdekében, hogy helyreálljon a stabilitás, a versenyképesség és a növekedés” – olvasható a közleményben az MTI tudósítása szerint.

    Az új EU-szerződésről épp hétfőn tárgyaló Párizs és Berlin gyors reakciója, valamint az S&P közleményének az a része, miszerint a vizsgálat nagyban függ a hétvégi EU-csúcs sikerétől, arra is utalhat, hogy a hitelminősítő lépése csak egy nyomásgyakorlás része, amellyel az eddiginél szigorúbb európai költségvetési szabályok elfogadására ösztönzi a tagállamokat.

    Merkel és Sarkozy arról tárgyaltak, hogy kellene egy olyan új európai szerződés – amely akár mind a 27 tagállamra vonakozhatna, nemcsak az euróövezetiekre –, amely automatikus szankciókat alkalmazna  abban az esetben, ha egy tagállam megsérti a 3 százalékos deficitplafont. Emellett hoznának egy új szabályt is az eurózóna-tagállamok hiányának fenntarthatóvá tételére. Korábban német részről felvetődött az is, hogy egy olyan európai hatóságot kellene létrehozni, aminek vétójoga van a tagállamok költségvetésének elfogadásában, és engedetlenség esetén az Európai Bírósághoz fordulhat.

    Heves reakciók jöhetnek

    Még az amerikai piacok nyitvatartási idejében, magyar idő szerint a késő délutáni órákban napvilágot látott az a hír, amely még csak hat ország felülvizsgálatáról, és AAA-kategóriás besorolásának esetleges elvételéről szólt. A hír hatására gyengülni kezdettt az euró a dollárral szemben, a napközbeni 1,348-as szintről 1,338-ig csökkent az árfolyama. Miután a második bejelentés már a piacok zárása után érkezett, annak egyelőre érdemi árfolyambefolyásoló hatása nem volt. Az euró-dollár árfolyama 1,3394-1,3397 között változik, míg az euró-frank árfolyam 1,2335-1,2338 között volt éjfél után nem sokkal.