Új EU-szerződést akar Merkel és Sarkozy

2011.12.05. 17:08 Módosítva: 2011.12.05. 17:23

Franciaország és Németország megállapodott egy reformsorozatról az adósságválság kezelésére, a csomagot szerdán mutatják be Herman Van Rompuy-nak, az EU elnökének - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott hétfői megbeszélése után a Reuters tudósítása szerint.

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy azok az egyensúlytalanásgok, amik az eurózóna mostani válságához vezettek, nem alakulhatnak ki újra" - mondta Sarkozy a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

"Ezért egy új szerződést akarunk, hogy tisztázzuk Európa népei, az unió és az eurózóna tagállamai számára, hogy a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy eddig" - tette hozzá.

A javaslatok között szerepelni fog egy módosított európai szerződés, ami ideális esetben mind a 27 tagállamra kiterjed, de a felek készen állnak egy olyan szerződés elfogadására is, ami csak az eurózóna 17 tagjára vonatkozik - bár ez utóbbi is nyitott lenne a többi tagállam számára is.

Az új szerződés  automatikus szankciókat alkalmazna  abban az esetben, ha egy tagállam megsérti a 3 százalékos deficitplafont, és hoznának egy új szabályt is az eurózóna-tagállamok hiányának fenntarthatóvá tételére.

Korábban német részről felvetődött, hogy egy olyan európai hatóságot kellene létrehozni, aminek vétójoga van a tagállamok költségvetésének elfogadásában, és engedetlenség esetén az Európai Bírósághoz fordulhat.

A vezetők az MTI szerint azt is jelezték, hogy az euróövezeti kötvények kibocsátása semmilyen esetben sem jelentene megoldást a válságra. Sarkozy azt is elmondta: Párizs és Berlin azt is szeretné, hogy az eurózóna állam- és kormányfői minden hónapban találkozzanak "egészen addig, amíg a válság tart". A havi megbeszéléseknek pontos napirendje lenne az eurózóna gazdasági növekedésének ösztönzésével kapcsolatban - tette hozzá. Merkel lehetséges témaként említette a munkajogot és az infrastruktúrafejlesztéseket.

Mindketten az Európai Stabilitási Mechanizmus( ESM) beindításának előbbre hozatalát sürgették. Párizs és Berlin célja, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, azaz már 2012-ben létrehozzák a közös valuta térségének állandó mentőmechanizmusát, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) felváltó ESM-t.