Az uniós mentőalapot is támadja az S&P

2011.12.06. 15:46 Módosítva: 2011.12.06. 16:49

Az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer, az EFSF (eurósánc) lehetséges legjobb, AAA hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású, vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette kedden a Standard & Poor's. A legnagyobb hitelminősítő azután döntött így, hogy hétfőn hasonló megfigyelést jelentett be a valutaunió 15 tagállamára, köztük az összes AAA adósosztályzatú eurótagországra.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja kedd délután Londonban közölte, hogy az eurósánc AAA besorolásának alapja az S&P által ugyancsak AAA adósoszályzattal ellátott tagállamok részéről várható „feltétlen, visszavonhatatlan és időbeni” garanciavállalás, valamint az EFSF likviditási tartalékát alkotó, szintén AAA besorolású értékpapír-állomány.

A Standard & Poor's szerint a negatív kihatású felülvizsgálat azt jelenti, hogy „legalább egy a kettőhöz” a valószínűsége az érintett besorolások rövid időn belüli leminősítésének.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, AAA osztályzatú eurótagállamok közül „egynek vagy többnek” a besorolását rontaná, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát a jelenlegi AAA-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagország új minősítésének szintjére csökkentené. Ez azt jelenti, hogy az EFSF besorolása legfeljebb két fokozattal csökkenne.

A Standard & Poor's ugyanis a 15 eurótagállam negatív felülvizsgálatának bejelentéséhez fűzött kedd hajnali elemzésében közölte, hogy – ha a cég illetékes országbesorolási részlegei ezt indokoltnak tartják – Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.

A "többi eurótagállam" között van Franciaország, amelyet a Standard & Poor's jelenleg AAA államadós-osztályzattal tart nyilván. Ha az S&P a francia AAA-t két fokozattal rontja, akkor a francia szuverén besorolás AA-ra süllyedne a hitelminősítő listáján, és ebben az esetben az EFSF jelenlegi AAA minősítése is erre a szintre kerülne át.

Az euróövezeti országok besorolásainak negatív felülvizsgálatát a Standard & Poor's azzal indokolta, hogy véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol.

A ház közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után a lehető leggyorsabban befejezi. Ha az S&P valóban leminősíti a felülvizsgálat alá vett eurógazdaságokat, a valutaunióban nem maradna egyetlen AAA adósosztályzatú tagállam sem.