Feltámadt az USA-ban a foglalkoztatottság

2012.01.09. 12:53

Decemberben is folytatódott az Egyesült Államok munkaerőpiacának erősödése, 200 ezer újabb munkahely jött létre, így elmondható, hogy fél éve folyamatosan növekszik a munkavállalók száma, ami a gazdasági válságból való kilábalásnak az egyik legfontosabb feltétele.

Az elemzői várakozások csak 150 ezer új állásvállalóra számítottak, így a végleges számok kellemes csalódást jelentettek. A novemberi 8,7 százalékról 8,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi arány, ami a legalacsonyabb mért adat az elmúlt három évben – adta hírül a BBC.

A teljes évet nézve 1,6 millió munkahelyet teremtettek Amerikában, amire 2006 óta nem volt példa. Ágazati megoszlás szerint leginkább a gyártóiparban, a kiskereskedelemben, a szállítóiparban és az egészségügyben helyezkedtek el az emberek.

A BBC szerint a kedvező munkapiaci adatok nagy esélyt jelentenek Barack Obama amerikai elnöknek, hogy erősítse pozícióit az idei elnöki választások előtt. Obamát sokáig kritizálták, hogy nem képes talpra állítani a gazdaságot és biztosítani az amerikaiak jólétét, amit a makacsul 10 százalék fölötti munkanélküliségi arány jelzett. A mostani csökkenő arányszám az elnök szerint jelzi, hogy „jó irányba haladunk, állásokat teremtünk.”

Marcus Bullus az MB Capital kereskedelmi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy leszámítva pár republikánus kritikust mindenki örül az új adatnak. A Wall Street azonban nem ugrott meg a hír hallatára, amit Bullus az eurózóna továbbra is tartó válságával és annak az amerikai kereskedésre kifejtett hatásával magyarázott. Más elemzők is megerősítették, hogy hiába a munkaerőpiac élénkülése, a növekedés még törékeny és bármilyen rossz hír rombadöntheti.