Leminősítették az eurósáncot is

Portfolio
2012.01.16. 22:21

A Standard and Poor's hétfőn bejelentette, hogy a korábbi AAA kategóroából AA+ kategóriába vágta vissza az eurósáncként is emlegetett EFSF mentőmechanizmus adósbesorolását. A lépés várható volt azok után, hogy a hitelminősítő számos euróövezeti tagállam besorolását rontotta pénteken.

Az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer leminősítése nem okozott meglepetést, a Standard & Poor's már decemberben felülvizsgálat alá vette az EFSF-et. A legnagyobb hitelminősítő azután döntött így, hogy hétfőn hasonló megfigyelést jelentett be a valutaunió 15 tagállamára, köztük az összes AAA adósosztályzatú eurótagországra.

Pénteken kilenc euróövezeti tagállam adósbesorolását rontotta le az S&P, köztük Franciaországot és Ausztriát, melynek következtében a két ország elveszítette legjobb, AAA adósbesorolását.

Az EFSF leminősítésére azonnal reagált is Klaus Regling, az alap vezetője. Elmondása szerint az egyik hitelminősítőtől kapott AA+ kategória nem fogja csökkenteni az alap 440 milliárd eurós hitelezési kapacitását.

Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy az EFSF adósbesorolása továbbra is AAA a Moody's és a Fitch hitelminősítőknél, tehát kiváló befektetésnek számít a befektetők számára. Az elemzők azonban figyelmeztetnek arra, hogy további leminősítések érhetik az alapot. Ha még egy nagyobb hitelminősítő visszavágja az EFSF besorolását, akkor az euróövezet nehéz helyzetbe kerül: vagy rosszabb besorolással rendelkező kötvényeket bocsát ki, vagy az AAA besorolással még rendelkező eurótagállamok növelik garanciavállalásukat.

Németország korábban már kizárta a nagyobb hozzájárulását, és közben Hollandiában és Finnországban is nehézségekbe ütközik a nagyobb szerepvállalás politikai okokból. Azzal, hogy Franciaország és Ausztria elveszítette AAA besorolását, az EFSF 180 milliárd eurónyi AAA kategóriájú fedezetet veszített el.